Home nieuws Open brief: Belgisch livecircuit bezorgd over voortbestaan

Open brief: Belgisch livecircuit bezorgd over voortbestaan

by Luminous Dash

Dat de Belgische muzieksector het moeilijk heeft kon je hier al vaker lezen. Vandaag ontvingen wij een open brief, ondertekend door zo goed als alle Belgische festivals, venues, events, boekingsagenten en artist management bureaus en in naam van alle artiesten en anderen die tewerkgesteld zijn in de sector. Uit respect voor alle partijen publiceren wij deze hieronder integraal.

“Dag na dag wordt de impact van de coronacrisis op onze maatschappij groter én duidelijker. Terwijl nog steeds ongeveer 6.000 patiënten in onze ziekenhuizen verzorgd worden, organiseert men de eerste denkoefeningen over een leven na de lockdown. Het circuit van Belgische festivals, muziekclubs en concertzalen lijdt grote verliezen door deze crisis, maar wil constructief en creatief meedenken over de opties eens we de draad van het normale leven terug kunnen oppikken.

Grote impact op live-circuit
De economische impact van de crisis op het Belgische livecircuit is nu al bijzonder groot en mogelijke annulaties binnen de festivalzomer zullen voor de muzieksector desastreuze gevolgen hebben. Alleen al in ticketverkoop loopt de schade in de honderden miljoenen. Artiesten en hun omkadering zien hun inkomsten wegvallen. Tel daar de schade voor de hele complexe ketting van toeleveranciers (podiumbouwers, licht- en geluidsfirma’s, backlineverhuur …), freelancers (geluids- en lichttechnici, stagehands, roadies, tourmanagers …), horeca etc. in de muzieksector bij en het totaalplaatje stijgt tot boven het miljard. Ook de inkomsten van talloze verenigingen die zich jaarlijks inzetten op de zomerfestivals worden bedreigd.

Overheid neemt maatregelen, maar…
Het livecircuit en bij uitbreiding de hele muzieksector heeft alle begrip voor de noodzakelijke maatregelen die genomen worden om de verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Waardering is er ook voor de beleidsmaatregelen die genomen worden, bijvoorbeeld om individuen en ondernemingen te ondersteunen, gaande van compensatiepremies en overbruggingsrecht voor zelfstandigen over tijdelijke werkloosheid voor werknemers tot aangepaste en haalbare kredietmogelijkheden. Van groot belang hierbij is dat de overheid de meest kwetsbare profielen niet uit het oog verliest.

Maar naast deze waardering heerst er binnen het livecircuit ook een steeds grotere bezorgdheid. Nu ook de festivalzomer steeds nadrukkelijker op de helling komt te staan, groeit de vrees voor een enorm economisch en maatschappelijk slagveld. Om deze klap te boven te komen, zullen bestaande maatregelen moeten uitgebreid worden rekening houdend met de eigenheid van de muzieksector op het vlak van tewerkstelling.

Livesector roept op tot dialoog
De livesector ​ondervond als eerste de impact van de lockdown-maatregelen​. Muziekclubs en concertzalen sloten al hun deuren voor de lockdown effectief van start ging. De kans is groot dat onze sector ook de laatste in de rij zal zijn om terug te keren naar business as usual. Bijkomende onzekere factor is ook de vraag wanneer het publiek opnieuw klaar zal zijn om concerten te bezoeken. De impact zal in ieder geval over lange termijn voelbaar zijn. We hebben het grootste respect voor de beslissingen van specialisten en wetenschappers, maar
om de sector te kunnen herlanceren willen we graag met die specialisten aan tafel kunnen zitten. We zijn een creatieve sector, die het gewoon is om met creatieve oplossingen te komen voor complexe problemen. We bieden onze expertise aan om samen met beleid en wetenschappers werkbare oplossingen te ontwikkelen. We zijn ervan overtuigd dat muziek in het algemeen, en live muziek in het bijzonder, broodnodig zal zijn om terug te keren naar het ‘normale leven’. Laat ons samen nadenken over hoe we dat stapsgewijs kunnen organiseren, mét aandacht voor de veiligheid en gezondheid van het publiek, maar ook voor de bijzonder kwetsbare situatie van heel wat spelers in deze sector.”

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More