Home nieuws Luminous Belge

Luminous Belge

by Pieter Walcarius

Een straffe track, een rustgevend lied over de liefde, psychedelische soundscapes, een melancholische soundtrack en een oldschool hiphoptrack. Deze week allemaal te horen in onze Luminous Belge op woensdag! Artiesten van dienst zijn Lefwerk, Lady Linn en Gregory Frateur, Koala Disco, Zonderland en Tiewai.

Vorig jaar brachten de hiphopbroers Vinnie ‘Tjons’ en Niels ‘Swieso’ François, alias Lefwerk, hun straf debuutalbum Blijf Klein uit. Nu is het duo er terug met een nieuwe single. Het toont dat de twee broers niet stilzitten en moed houden, coronacrisis of niet.

Met deze nieuwe single laten ze de luisteraar kiezen tussen Ooit of Nooit. Het nummer gaat over hun wens om met hun muziek een zo groot en zo breed mogelijk publiek te bereiken. Als plattelandsbewoners/ jongens proberen ze op te boksen tegen het geweldige aanbod uit de grote steden. Met deze track willen ze zich simpelweg laten horen, zodat ze hun goesting naar meer nog meer kunnen laten zien.

Een hele straffe track die in een perfecte wereld grijs zou moeten gedraaid worden op de verschillende radiozenders.

Lady Linn brengt dit jaar een reeks van drie ep’s uit waarvan de eerste I’m Fine dit voorjaar verschijnt. Die ep’s zullen elk hun eigen verhaal vertellen. Lady Linn wil er haar liefde voor jazz, soul en dance mee in het licht zetten en haar persoonlijk ervaringen in teksten gieten. Alle songs zijn geschreven vanuit emoties: het genieten van het alleen zijn in de natuur, de magie van de dansvloer, de tederheid binnen het gezinsleven en de melancholie.

Op die eerste ep is het nog even wachten maar de titelsong is nu verschenen als single. Lady Linn schreef het nummer op haar JX-03 synthesizer en computer toen ze erop aan het improviseren was in haar keuken. Ze maakte het op een moment dat ze diep geraakt werd door de manier waarop vele mensen gedwongen werden afscheid te nemen van het leven en hun geliefden: alleen en geïsoleerd.

Wanneer degene die gaat, de achterblijvers troost door hen te vertellen: “I’m fine”, wordt het een nummer van hoop en aanvaarding; een rustgevend lied van liefde, of niet… Want we kunnen nooit zeker weten wat de ander echt voelt op dat moment. De melancholie in de stem van Gregory Frateur (Dez Mona) in combinatie met de warme stem van Lady Linn zorgt voor een diepgang en intensiteit die perfect past bij de tekst.

Tijdens de tweede lockdown bracht Niels Tuijaerts onder de naam Koala Disco de ep Koalala Discoco uit, met de hulp van zangeres Silke Ravesloot, gitarist Hendrik Vanden Berk, bassist Glenn Maes en drummer Bart Hens. Tuijaerts schreef Koala Disco in voor Sound Track en maakte met zijn muzikale vrienden een mondelinge afspraak voor als ze zouden geselecteerd worden. Het vijftal belandde in de Limburgse finale en kreeg de prijs van het publiek en zo werd Koala Disco dan toch een band. De muziek die ze maken noemen ze een continuüm tussen pupilverwijdende neo-psych en zweverige dreampop.

Op deze nieuwe ep van Koala Disco staan slechts vier nummers, allemaal van hoge kwaliteit. We horen ook een intenser groepsgeluid dan op de eerste ep. Dat valt al op bij opener Cosmic Mushroom Cloud waarin het vijftal gedreven uit de hoek komt met knap gitaarwerk en waarin de boel wordt opgefleurd met psychedelische soundscapes. De song bevat veel tempowissels en breaks waardoor er heel wat gebeurt in de drie minuten durende top track.

Zonderland is een audiovisueel project met beeldende kunst van Lander Cardon en bijhorende soundtracks van
de hand van Ward Dhoore.

Sinds hun eerste ontmoeting in de Sint-Lucas academie, 12 jaar geleden, voelen beiden een grote bewondering voor elkaars werk. Ze ontdekken er een gezamenlijke appreciatie voor esthetiek, eenvoud en de schoonheid van de vergankelijkheid. Door de jaren heen ontstaat een hechte vriendschap en een diepe artistieke connectie en groeit de droom om samen een project te starten waarbij ze aan de buitenwereld tonen hoe sterk ze door elkaar geïnspireerd raken.

Wanneer de coronacrisis losbreekt en hun connectie met het publiek verloren dreigt te gaan, wordt het project concreet en gaan ze samen aan de slag. Naast hun gedeelde zwak voor melancholie vinden ze veel inspiratie in water, een eindeloos element dat tegelijkertijd alles bindt. Dit werd dan ook de rode draad van hun eerste collectie! Oeverloos.

Op het prachtige album staan acht soundtracks van muzikant en componist Ward Dhoore bij acht schilderijen van kunstenaar Lander Cardon. Je kan de werken bezichtigen in Niemandsland in Dendermonde. Tijdens de expo kan je de bijhorende soundtracks beluisteren.

De Genkse rapper Tiewai heeft duidelijk geen gebrek aan inspiratie. In 2019 verscheen zijn debuutplaat Winterslag Miljonair. Het jaar nadien verscheen al het tweede album Stickies & Samples en vorig jaar verscheen het album RxT dat Tiewai maakte met de Limburgse rapper Ricca. Ook bracht de Genkenaar de single Mijlpalen uit, wat de eerste single is uit het derde Tiewai-album dat dit jaar het licht zal zien.

De tweede single Life van de nieuwe langspeler maakte Tiewai samen met de Nederlandse hiphoplegende Sticks. Wits zorgde voor de harde beat. Beide rappers brengen hun eigen verhaal op een oldschool hiphoptrack die, zoals alle andere Tiewai-tracks, vrij donker klinkt.

Life is weer een sterke track die ons nu al laat uitkijken naar het nieuwe album. Op vrijdag 1 april staat Tiewai in de Muziekodroom in Hasselt waar hij zeker deze nieuwe straffe single zal brengen.

Veel luistergenot!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More