Home nieuws Luminous Belge

Luminous Belge

by Pieter Walcarius

De weergoden zijn ons niet gunstig gezind deze zomer, maar gelukkig hebben we nog de muziekgoden die een stralende glimlach op ons gezicht toveren. Unachica, Dirty Undies, Ratmosphere, Wolf Vanwymeersch en The Yummy Mouths zijn de goden van dienst deze week in onze Luminous Belge lijst.

Life In Orange van Unachica vertelt het verhaal van Noord Koreaans soldaat Kim-Hye Kyo die in 2019 de oudste wereldkampioen downhill mountainbiken werd. Ze doen dat op downtempo wijze met de inmiddels kenmerkende melancholische gitaren als verdampende heldere dauwdruppels op een zomerse ochtend, die het gezelschap krijgen van een vintage orgelbeatje, zachte keyboard zonnestraaltjes en hemelse vocalen die ons doen kronkelen als een krolse kater.

De Bijbelse vloedgolf van Psalm 69  door Dirty Undies vertaalt zich in de muzikale versie als een wervelwind die uit verschillende windrichtingen tegelijk blaast: disco bleeps, afro ritmiek, funk zowel als surfgitaren en een basisthema dat weggelopen lijkt uit een 70’s gameshow. Het haar danig in de war maar met benen die dans-spasmen niet kunnen onderdrukken.

No More Pain van Ratmosphere is een single waar duidelijk veel aandacht gegaan is naar een gepaste afwerking. Ze klinkt gestroomlijnd en zwevend op alle plaatsen waar dat moet, en ze klinkt schurend en vuil op alle plaatsen waar dat mag. Deze single zou, na Nightcall van Stravinsky uiteraard, onze tweede keuze zijn om een afspeellijst te vullen voor nachtelijke autoritten. Ze maakt ons tevens zeer nieuwsgierig naar wat er nog allemaal komt. We kunnen je enkel maar aanraden om verdere releases van Ratmosphere in het oog te houden.

Friendly Is Better, behalve een waarheid als een vetgemeste koe ook de prima tweede single van het solo-project van Wolf Vanwymeersch, de Elefant voorman. Het nummer, voorbode van een ep die later op het jaar wordt uitgegeven, ploegt zich dromerig maar trefzeker een weg vooruit. Klassieke downtempo popsong, omgeven door de bevreemdende elektronica waarvan Vanwymeersch zich vaker bedient. Al dan niet in groepsverband.

Wel, wij, en bij uitbreiding ook de Kempenzonen van The Yummy Mouths, verwijzen je graag door naar de vele influencers en HLN-rubrieken die ons wereldwijde web rijk is. Wie daar geen antwoorden kan vinden op de vragen des levens, is wat ons betreft een vogel voor de spreekwoordelijke kat. Wat bij ons echter enkel bij woorden zal blijven, wisten The Yummy Mouths om te zetten in daden met titeltrack UGH!. In het nummer horen we de Kempense honden met grote gretigheid hun instrumenten bespelen wat resulteert in catchy ritmes en parlando-achtige vocalen in combinatie met een mooie dosis “lalalala”. Met een etherische, luchtige break in het midden van de track schroeven de heren even alles terug en voorzien ze de luisteraar van wat ademruimte om te bekomen van dit heerlijke nummer. 

Veel luistergenot!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More