Home Belgisch Luminous Belge

Luminous Belge

by Pieter Walcarius

“We zullen doorgaan” zong niemand minder dan Ramses Shaffy en dit blijven we bij Luminous Dash ook doen met onze Luminous Belge Spotifylijst. De nieuwste releases gecombineerd met te ontdekken Belgische artiesten in een fijne afspeellijst. Deze week is het de beurt aan Ratmosphere, Sophie Speck, St-Katharina, Clairval en Korinthians.

Nocturnal Animals van Ratmosphere is de ideale soundtrack voor een nachtclub tegen sluitingsuur, in het foute deel van de stad. De uitknop van de rookmachine is afgebroken en alleen de rode lichten doen het nog. Het personeel aan de toog wilt al een tijdje naar huis en de laatste aanwezige gasten houden mekaar recht op de dansvloer. Alleen de boys van Ratmosphere hebben er nog zin in en gaan nog even door!

Net zoals de voorgaande singles van Sophie Speck is Wake Up weer zo’n sfeervolle sterke song. Het nummer opent met een gevoelige akoestische gitaar waar Sophie haar warme flexibele stem mooi bovenop legt. Later vullen de bas, piano en een jazzy drum het geheel subtiel aan. Het resultaat is vrij indrukwekkend.

De band St-Katharina wisselt in Machine van stem, taal en stemming om de schade van de mentale schipbreuk op te meten en tenslotte te verdwijnen in de nacht. Als dit niet ergens op een soundtrack terechtkomt, gaan we van een schandelijk gemiste kans spreken.

Met tien korte nummers, instrumentale stukken die ergens schommelen tussen melancholie en meditatie heeft Clairval muziek gemaakt om even tot rust te komen en uit te blazen of te verdwalen in deze stressende tijden. Dit horen we mooi terug in Looking For Ayla. Voor ons is het enige minpuntje dat deze mooie composities veel langer mochten duren. Telkens neemt Clairval ons mee in zijn dromerige wereld en is het wel even aanpassen om daar na een minuut uit weggetrokken te worden.

Met een grootste gitaarsound bij het refrein, een aangename grimmigheid in de vocals, frisse synthlijnen, dansbare beats en elektronische spielerei die dat kader tot in de puntjes afwerkt, vliegt Icarus Airlines van Korinthians hoog. Het is daarenboven ook een track die inhoudelijk perfect matcht in de huidige context.

Veel luisterplezier!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More