Home Belgisch Luminous Belge

Luminous Belge

by Pieter Walcarius

Het is midden december, de eindejaarslijstjes komen eraan. Voor velen een referentie van wat het afgelopen jaar hun muziekkeuze heeft bepaald. Wij zijn er vast van overtuigd dat veel artiesten uit de Luminous Belge lijst er zullen op verschijnen. Deze week vervoegen WolfeWolfe, Soulwax, Doodseskader, Alex Koo en OSKI deze Belgische lijst.

MNGN (mangaan) van WolfeWolfe is een nummer over willen en kunnen vergeten. Het is een ode aan afscheid nemen en geduldig wachten. De muziek kwam tot stand in het kader van een literatuurproject van het Letterhuis en schrijvershuis Het Lijsternest. Esther ging daarna aan de slag met de poëzie van Jonas om de tekst samen te stellen. Zodat de donkere muziek mooi wordt aangevuld met poëtische woorden.

Voor de gebroeders Dewaele is deze Empty Dancefloor een statement waarin ze zeggen dat ze de clubs en de dansende menigte missen. Met de single bewijst Soulwax vooral dat ze het nog niet afgeleerd zijn om een sterke dansschijf de wereld in te sturen.

De woorden druppelen traag binnen, verzwaard door de drumslagen. De uitbarstingen waarmee ze afgewisseld worden klinken furieus verwoestend, we hebben het over Tranendal van Doodseskader. Een krachtig duet! “Flesh feels warm – like you. Who gives all? Like I do? Body and soul… I’m clamping my hands around your neck In fear.”

Alex Koo is een Japanse Belg die vorig jaar al Appleblueseagreen uitbracht en die plaat werd internationaal bejubeld in de jazzwereld. De pianist omringt zich nu met drummer Attila Gyárfas en trompettist Ralph Alessi als Identified Flying Object en zo zal ook het album heten dat ze later zullen uitbrengen bij het Brugse W.E.R.F. Record. Wij krijgen alvast een heerlijk voorsmaakje met single Nebula, waarin meteen de afwezigheid van de bas opvalt. Koo bespeelt in eerste instantie de lage noten van z’n piano, met donkere akkoorden geruggensteund door Gyárfas die dan vooral z’n ride cymbaal en toms beroert, waarover Alessi dan progressieve progressies toetert die ons wat aan Weather Report en de spacejazz van Sun Ra doen denken.

Het afgelopen jaar heeft O S K I al flink wat stappen voorwaarts gezet. Het door hemzelf geproducete catchy nummer I Can’t Say No bewijst dat zeker. De combinatie van zijn goed geproducete beats en zijn super aanstekelijke teksten zorgt ervoor dat wij het nummer op repeat hebben staan.

Veel luistergenot!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More