Home Belgisch Luminous Belge

Luminous Belge

by Pieter Walcarius

Het is midden december, de eindejaarslijstjes komen eraan. Voor velen een referentie van wat het afgelopen jaar hun muziekkeuze heeft bepaald. Wij zijn er vast van overtuigd dat veel artiesten uit de Luminous Belge lijst er zullen op verschijnen. Deze week vervoegen WolfeWolfe, Soulwax, Doodseskader, Alex Koo en OSKI deze Belgische lijst.

MNGN (mangaan) van WolfeWolfe is een nummer over willen en kunnen vergeten. Het is een ode aan afscheid nemen en geduldig wachten. De muziek kwam tot stand in het kader van een literatuurproject van het Letterhuis en schrijvershuis Het Lijsternest. Esther ging daarna aan de slag met de poëzie van Jonas om de tekst samen te stellen. Zodat de donkere muziek mooi wordt aangevuld met poëtische woorden.

Voor de gebroeders Dewaele is deze Empty Dancefloor een statement waarin ze zeggen dat ze de clubs en de dansende menigte missen. Met de single bewijst Soulwax vooral dat ze het nog niet afgeleerd zijn om een sterke dansschijf de wereld in te sturen.

De woorden druppelen traag binnen, verzwaard door de drumslagen. De uitbarstingen waarmee ze afgewisseld worden klinken furieus verwoestend, we hebben het over Tranendal van Doodseskader. Een krachtig duet! “Flesh feels warm – like you. Who gives all? Like I do? Body and soul… I’m clamping my hands around your neck In fear.”