Home ReviewsAlbum Reviews KABAS – Eugénie (bwaa.records)

KABAS – Eugénie (bwaa.records)

by Nicolas Van Belle

De naam van het nieuwe album van Kabas, Eugénie, is een verwijzing naar schrijver Louis Paul Boon, meer bepaald naar zijn kuisvrouw. Ook de eerste plaat van Kabas, Abel, verwees al naar een boek van Boon: Abel Gholaerts. Met Eugénie wou Louis Paul Boon een (positiever) vervolg schrijven op Abel. Het boek is er echter nooit gekomen. Eugénie is dan ook Kabas’ verbeelde vervolg op Abel.

Met beheersing als middel en het collectieve als doel, probeert Kabas elk geluid, dat de ter plaatse gecreëerde compositie nodig heeft, naar voren te schuiven. Dat maakt van hen meer dan enkel uitvoerders of instrumentalisten. Ze gaan beschrijvend en beheerst te werk om dit momentum vorm te geven. Geleid door het moment, de rede en de waanzin, vertalen ze dit in muziek die menig luisteraar niet onberoerd zal laten.

Het gebruikelijke instrumentarium van Kabas wordt deze keer aangevuld met het harmonium. Dit instrument, dat werd gered uit een oude kerk, vormt een bindmiddel tussen de textuur van de drums, de dwarsfluit en de gestreken contrabas. Tijdens de opnames maakten de heren daarenboven gebruik van de akoestiek van de oude zaal van KC Nona.

De plaat zit vol kleine, kleurrijke nuances en verrassende momenten die maken dat het een absoluut plezier is om ze meerdere malen te beluisteren. Naast muzikale bevat het ook heel wat emotionele contrasten die ze mooi in evenwicht weten te houden.

Eugénie is een prachtig tafereel geworden. Hou de ogen dan ook open voor de release van deze plaat.

Eugénie zou normaal gezien uitkomen op 19 maart met een concert in kc Nona te Mechelen. Helaas zal dit optreden niet kunnen doorgaan wegens de nieuwe maatregelen omtrent het corona virus. Reden te meer om je in te schrijven op één van de volgende facebookpagina’s van Kabas, Troika vzw of bwaa. om op de hoogte te blijven.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More