Home nieuws Ivan Heylen neemt afscheid van Vlaamse Showbizz

Ivan Heylen neemt afscheid van Vlaamse Showbizz

by Hans Lenvain

Het was een donderslag bij heldere hemel toen Ivan Heylen (broer van Martin Heylen) op 26 april zijn afscheid aan Vlaanderen aankondigde op zijn Facebookpagina.

Ivan had zich al langer teruggetrokken op Tenerife, zo ging in 2022 Cath Luyten nog bij hem op bezoek in Westhaven Bay voor het vrt-programma Buurman, Wat Doet U Nu?

Hij verblijft ook nu nog in Westhaven Bay. Daarvoor had hij zich gevestigd op het eiland La Gomera vanwaar hij iedere dag spreuken de wereld instuurde die begonnen met de woorden De Berg Zegt… Daar is nog een boek van gekomen.
Toen hij met Cath Luyten voor datzelfde vrt-programma daar nog eens op bezoek wou gaan, kregen ze wel de wind van voren van buurtbewoners. De mensen die daar op de berg wonen, stonden niet te wachten op camera’s en heel veel gedoe.

© Hans Lenvain

Het is niet vreemd dat artiesten zich uiteindelijk terugtrekken in het buitenland. Maar dan heel af en toe duiken ze nog eens op in Vlaanderen in één of ander programma en dergelijke. Dat is bij deze dus duidelijk gedaan voor Ivan.
Helaas wou Ivan geen interview meer geven maar we mochten wel nog eenmaal foto’s komen maken. Dit in het Kursaal te Oostende waar hij ’s avonds met zijn vrienden van familie De Planckaerts de allerlaatste keer zijn gitaar zou beroeren op Vlaamse bodem.

© Hans Lenvain

Ivan Heylen (°08/02/1946 Oosteeklo) werd vooral bekend met de single De Wilde Boerendochter (officieel De wilde boerndochtere) in 1974. Hij oogstte er succes mee in België en Nederland. Vreemd, want veel Nederlanders begrepen amper een woord van het dialect uit Oosteeklo.
Nog vóór dit nummer had Ivan al eens een hit te pakken in 1973 met het nummer De Werkmens. Maar met De Wilde Boerendochter overtrof hij het eerste succes.

Daarna maakte Ivan wel nog muziek maar de grote successen bleven uit. Na meer dan duizend optredens in Nederland, Duitsland en Vlaanderen ging hij in 1979 aan de slag als journalist bij het blad Panorama-De Post (het latere P-magazine).
Hij deed er meer dan zevenhonderd diepgaande interviews, één per week en vijftien jaar zonder één onderbreking.

© Hans Lenvain

Tijdens de jaren ’80 ging Ivan Heylen aan de slag bij de toenmalige Brt (nu vrt) voor het programma Op zoek Naar België.
In 1995 werkte hij voor het toenmalige VT4 (Ivan en Meer Man Met Ivan).

Wat Ivans reden ook is om afscheid te nemen van Vlaanderen, we wensen hem vanwege de hele redactie nog vele mooie jaren en een opperbeste gezondheid. We danken Ivan om ons toe te staan een laatste keer foto’s te maken op Vlaamse bodem en we bedanken ook comedyshows.be. Tenslotte bedanken we het Kursaal te Oostende voor het warme ontvangst.


You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More