Home nieuws ISLE OF THE SKY deelt eerst resultaat kunstproject Why I Live In Antwerp

ISLE OF THE SKY deelt eerst resultaat kunstproject Why I Live In Antwerp

by Bart Verlent

Wie onmiddellijk denkt dat Isle Of The Sky een Schotse band is, heeft het volledig mis. Het is namelijk het muziekproject van Ilse Wanten. Wanten is van vele markten thuis, naast muzikante is ze ook actrice, danseres, performance-artieste, mannequin en schrijfster. In 2012 verscheen haar eerste boek Ziel In Zicht!, waarvan ze de inhoud wou vertalen naar muziek. Dat was het begin van Isle Of The Sky (uit te spreken als “I love The Sky”). Ilse bracht haar muziek in het verleden samen met Wim de Busser en Michele Morgante van King Dick, Jorg Strecker van InKata en Chloe Joos van Fungus. Maar voor Why I Live In Antwerp wilde ze het toch in haar eentje doen.

(c) Sofie Silbermann

Wanten ging aan de slag met stem, gitaar, loops en samples om dit conceptueel kunstproject tot stand te brengen. Voor haar is deze track van meer dan een half uur een persoonlijke vertaling van de afgelopen tien maanden. Een poging om te communiceren met een wereld in crisis. Het is ook een muzikale reis door de stad Antwerpen. Het ritme volgt de getijden van de Schelde, soms contemplatief (eb), dan weer prominent (vloed).

Van een combinatie van bestaande geluidsfragmenten met nieuwe opnames maakte ze een soort collage. Het resultaat is de soundtrack van een denkbeeldige film, een film die enkel door het geestesoog te zien is. Voor de titel haalde Wanten inspiratie bij Why I Was Born In Africa van Judith Küsel, het eerste boek dat ze las tijdens de eerste lockdown.

Why I Live In Antwerp kunnen we moeilijk vergelijken met de songs van Isle Of The Sky uit het verleden, omdat dit meer een avontuurlijke, experimentele trip is. Er komen diverse soundscapes voorbij die worden afgewisseld met een soort spoken word performance. We horen klankschalen, applaudisserend publiek en straatlawaai. Af en toe zijn er ook donkere streepjes muziek, waar we dan toch meer afzonderlijke nummers in horen.

Het is de bedoeling dat de soundscapes live nog meer worden aangevuld. Daarom krijgen we met deze clip niet echt een volledig beeld van wat Ilse voor ogen heeft. In elk geval hebben we van begin tot eind geboeid geluisterd naar deze intense registratie. Wanten zorgt voor genoeg afwisseling opdat we constant verwonderd worden door wat we allemaal voorgeschoteld krijgen.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More