Home Belgisch HET MUZIKALE CORONADOSSIER : LINDSI DENDAUW (KINKY STAR)

HET MUZIKALE CORONADOSSIER : LINDSI DENDAUW (KINKY STAR)

by Didier Becu

Hoe zwaar weegt de huidige coronacrisis door op de culturele sector en wat zijn de alternatieven. We vroegen het aan Lindsi Dendauw, één van de drijvende krachten achter de Gentse muziekclub Kinky Star.

2020 is een zwaar jaar voor de muzieksector. Er was eerst de cultuurknip en vrijwel onmiddellijk werd die gevolgd door het coronavirus. Hoe kijk je daar als club tegenaan? 
Als club zijn we natuurlijk absoluut tegen de beslissing van de overheid om te besparen op cultuur. Zelf al werd de Kinky Star door de subsidieknips niet rechtstreeks getroffen, was die beslissing natuurlijk een slag in het gezicht van iedereen die in cultuur werkt. Als sector zijn we heel afhankelijk van elkaar. Geen club zonder artiesten, om het nu even heel simpel te zeggen. Maar ook als bredere maatschappij hebben we cultuur gewoon nodig.
Deze crisis heeft de ongelofelijke kracht om dingen in perspectief te plaatsen. Dingen die vorige week nog keibelangrijk leken, zijn dat nu totaal niet meer. Wie geeft er een moer om of de bankdirecteur naar zijn werk kan? Behalve de man zelf dan. Het is meer dan duidelijk geworden dat het net het zorgpersoneel, de leerkrachten en de arbeiders zijn die de wereld doen draaien. En dat echt iedereen van ons troost en entertainment haalt door zich thuis te omringen met muziek, boeken, films,… je weet wel: cultuur. Dat wat onze overheid stiefmoederlijk behandelt omdat het niet bijdraagt aan dat mythisch monster dat “de economie” heet.