Home nieuws Expo 40 jaar Baroeg Rotterdam

Expo 40 jaar Baroeg Rotterdam

by Nel Mertens

40 jaar een podium – en niet zomaar één – betekent 40 jaar verzamelde herinneringen en die kan je gaan bekijken op de expositie over 40 jaar Baroeg, die op zondagnamiddag 1 augustus opent.

© André ten Brinke

Baroeg is daarmee ook het oudste poppodium van Rotterdam. Een hele verzameling affiches, posters, setlists en heel veel archiefmateriaal vertellen op de expo het verhaal van deze legendarische plek op Zuid.

Baroeg is ontstaan als instelling voor jeugd- en jongerenwerk in de Rotterdamse wijk Lombardijen. Op 6 mei 1981 werd het huidige poppodium, met een capaciteit van 350 bezoekers, opgericht onder de naam Stichting Open Jongeren Centrum Baroeg. In de loop der jaren, zeker vanaf de jaren ’90, werd de podiumfunctie van Baroeg steeds belangrijker. De toenmalige jongerenwerker René Veerkamp durfde het aan om te specialiseren.

Het waren vooral de liefhebbers van (hard)rock, metal, gothic, emo, hardcore, punk, psychobilly, electro en industrial die al decennia lang een structureel aanbod van gevestigde, vernieuwende en talentvolle bands konden bewonderen in Baroeg. Naast die hoofdstijlen zijn er allerlei sub-genres en kruisbestuivingen van stijlen die ook regelmatig aan bod komen.

De expo loopt van 1 t.e.m. 29/8 in Galerie & erfgoedlab DIG ITUP van 12-18 uur, gevestigd in het voormalig pand van Black Widow in Rotterdam (Nieuwe Binnenweg 13b). De tentoonstelling wordt gecureerd door super-Baroeg-vrijwilliger Leo Minderhoud. Ook het publiek wordt actief ingezet bij deze expositie. Herken jezelf op de foto’s, heb je aanvullend materiaal of wil je je herinneringen delen? Voeg dan informatie toe aan de online database of vertel je verhaal in de ‘oral history booth’.

Tijdens de expositie zijn er meerdere activiteiten zoals knutselmiddagen, ‘Vraag het een Baroegiaan’, een Fanzine middag, een muzikale lezing en dj’s.

Website

You may also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More