Home Belgisch DONDER wint titel Jong Jazztalent Gent.

DONDER wint titel Jong Jazztalent Gent.

by Björn Comhaire

Elk jaar gaat Gent Jazz Festival op zoek naar een getalenteerde Belgische jazzband met een bijzonder en ambitieus project. Enkele voormalige winnaars van de nationale muziekwedstrijd Jong Jazztalent Gent zijn de intussen gevestigde waarden Robin Verheyen, BRZZVLL, De Beren Gieren en Steiger.

Promofoto (c) DONDER

Dit jaar gaat de titel Jong Jazztalent Gent naar Donder, een trio bestaande uit drummer Casper Van De Velde, bassist Stan Callewaert en pianist Harrison Steingueldoir. De drie winnen daarmee een plaats op de affiche van Gent Jazz Festival 2020 én 10000 euro om hun winnende project tegen volgende zomer uit te voeren.

Het project in kwestie omvat een onderzoek van Donder en de Noorse harmoniumspeler Sigbjørn Apeland. Voor het trio is Apeland een goed voorbeeld van een muzikant die tot de internationale jazzscene wordt gerekend, ook al heeft hij weinig van doen met de elders zo dominante Amerikaanse jazztraditie. Zijn muzikale taal komt, net als die van andere Noorse jazzmuzikanten én in tegenstelling tot die van de meeste Belgische jazzmuzikanten, in hoofdzaak voort uit de eigen muziektraditie. De vraag die Donder en Apeland zich stellen: hoe had de Belgische jazz vandaag geklonken, als ze werd vertrokken van – bijvoorbeeld – de Vlaamse polyfonie?

Het antwoord hoor je volgend jaar op Gent Jazz Festival.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More