Home nieuws De MIA’s…

De MIA’s…

by Björn Comhaire

24 januari was MIA-avond en Pommelien Thijs werd de grote winnaar. Op de zestiende editie van de MIA’s kon ze maar liefst vijf van haar negen nominaties verzilveren. Dat brengt het totaal voor Thijs op acht MIA’s, nadat ze vorige editie voor het eerst won en al drie awards mee naar huis nam. De trend van vorige jaren, waarbij Nederlandstalige artiesten vaak in de prijzen vielen, zette zich ook dit jaar verder met onder andere Aaron Blommaert, Brihang en Bazart.

Pommelien Thijs was de grote favoriet van deze editie, met negen nominaties: voor de publiekscategorieën ‘Album’ (voor Per ongeluk), ‘Nederlandstalig’, ‘Pop’, ‘Solo artiest’, ‘Hit van het jaar 2023’ (voor ‘Erop of eronder’) en voor de sectorcategorieën ‘Artwork’, ‘Auteur/componist’, ‘Live act’ en ‘Videoclip’. Ze verzilverde alle prijzen in de publiekscategorieën. Dit jaar was de categorie ‘Solo artiest’ voor het eerst genderneutraal en Pommelien was de eerste die deze MIA op haar naam mag schrijven.

De trend van vorige edities, namelijk dat Nederlandstalige artiesten steeds populairder worden, zette zich ook nu door. Nieuwkomer Aaron Blommaert mocht de MIA voor ‘Doorbraak’ mee naar huis nemen. Bazart verzilverde opnieuw een MIA voor ‘Groep’. Dit is al hun vierde MIA in die categorie en hun tiende MIA in totaal. Brihang won de sectoraward voor ‘Artwork’ voor zijn album ‘Droomvoeding’ en mocht zo zijn allereerste MIA mee naar huis nemen. Vorig jaar mocht Hugo Sigal deze MIA nog uitreiken, nu kon hij hem zelf mee naar huis nemen: Hugo won de MIA voor ‘Vlaams populair’, zestien jaar nadat hij al een MIA samen met Nicole won.

Portland mocht ook zijn eerste MIA in ontvangst nemen, voor ‘Alternative’. Regi won voor de derde keer op rij in de categorie ‘Dance’ en won zo al zijn zevende MIA (vier met Milk Inc). Coely won voor de derde keer in de categorie ‘Hiphop’ (vroeger genaamd ‘Urban’).

De sectorawards werden live bekendgemaakt op Studio Brussel, vóór de televisieshow van de MIA’s startte. Naast de prijs voor Brihang was er ook de MIA voor Muzikant, die postuum naar Tom Pintens ging. ‘Auteur/componist’ was voor Maarten Devoldere, de MIA voor ‘Videoclip’ voor Sunflower van Tamino en Angèle. Jasper Maekelberg mocht de MIA voor ‘Producer’ mee naar huis nemen en Charlotte Adigéry & Bolis Pupul die voor ‘Live act’.

Zoals eerder aangekondigd werd de Lifetime Achievement Award uitgereikt aan Bart Peeters. De songschrijver viert dit jaar zijn 65ste verjaardag en kan terugblikken op een indrukwekkende carrière – die nog lang niet afgelopen is.

Het Brusselse ICP recording studios, opgericht door John Hastry, mocht dan weer de Sector Lifetime Achievement award in ontvangst nemen. ICP opende de deuren in 1980 en is bijna 45 jaar later nog steeds een internationale referentie.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More