Home nieuws BLP brengt Helena van Hugo Raspoet uit op vinyl

BLP brengt Helena van Hugo Raspoet uit op vinyl

by Brent Van Hout

50 jaar na de originele release van Helena brengt BLP records het nummer uit op een gelimiteerde oplage (250 stuks op transparant en 500 op zwart vinyl). Dit is de eerste keer dat het nummer op single uitkomt, met op de B kant Raspoets nummer Spuitje Op, Laat Je Rijden.

Helena stond op het enige album dat Raspoet ooit uitbracht, waarna hij uit de schijnwerpers trad. Hij werd ontdekt in ’62 toen hij met Mijn Koningslied deelnam aan Ontdek De Ster, een talentenjacht van de BRT, waarrond hij enkele ep’s uitbracht. Tegen het einde van de jaren zestig ontketende hij een controverse met zijn nummer Evviva Il Papa dat scherpe kritiek uitte op de Paus en het Vaticaan. De controverse ging zelfs zo ver dat Raspoet werd geboycot om het nummer op televisie te brengen. In Borgerhout werd hij zelfs van het podium gehaald.

Nadat hij zijn enige lp uitbracht (Raspoet, 1970) en daarna de single Dag Lief / De Zon, besloot hij te stoppen. In Hugo’s eigen woorden: “Het frustrerende gevoel dat men tijdens elk optreden op die ene klassieker zat te wachten… Op den duur was ik een dertigjarige die voor bakvisjes van vijftien stond te zingen. Toen ben ik eruit gestapt. Ik was trouwens niet de geschikte figuur om op te treden. Ik heb dat nooit graag gedaan. Bij mij was het af, als het liedje af was.”

Raspoet overleed op 77-jarige leeftijd in 2018.

De pre-order voor beide versies van deze release zijn te vinden op de site van BLP records.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More