Home nieuws BELGISCH ALFABET Y: YURT

BELGISCH ALFABET Y: YURT

by Björn Comhaire

Yùrt is één grote, muzikale liefdesverklaring van Gentenaar Brecht Plasschaert. Een band met acht leden die elk ook nog eens in andere groepen spelen. Thomas Oosterlinck, Rob Banken, Steven Delannoye, Thomas Mortier, Mattijs Vanderleen, Rozanne Descheemaeker en Toon Van Baelen; stuk voor stuk geweldige muzikanten en deel van onze Belgisch muzikale canon.

Thomas Mortier en Brecht Plasschaert © Björn Comhaire

In maart van 2019 verscheen de naamloze debuutep en wij waren onmiddellijk verkocht. Mysterieuze electro, de prachtige, hese stem van Oosterlinck, de geweldige rietcontrole van de blazers en het mooie ritmespel van bas en drums, alles klikte perfect in mekaar. Ook live werden we ingepakt tijdens de ep-release in De Handelsbeurs.

Albumcover © Yùrt

De muziek van Yùrt start vaak vanuit een sample of synthgeluid waarop Plasschaert dan verder bouwt. Het gebruik van die wat ongewone klanken resulteert in een sterk uitgepuurd, eigen klankenpallet dat nog wordt versterkt door de haarfijne productie. Yùrt maakt nummers die erom vragen meerdere keren beluisterd te worden zodat je alle lagen ervan ten volle kan appreciëren. Geen opgewarmde kost dus.

Zowat één jaar na de debuutplaat stond de release van hun album Time Ill Spent ingepland. De plaat zou de vijf nummer van het debuut en vijf nieuwe nummers bevatten. Eén met Eefje de Visser, één met Lise Daelemans van UMM en één met Rolf en Nils Verresen van Winterslag en The Bear That Wasn’t. Het album zou op een fysieke drager verschijnen en zelfs het artwork van Simon De Waepenaere lag al klaar…

Toen kwam de pandemie en viel alles stil. De release werd uitgesteld naar oktober en ook die maand kwam en ging. Concerten werden gepland, uitgesteld en uiteindelijk gecanceld. Maar er flikkert een kaarsje aan het einde van de tunnel. Als de vaccinaties vlot verlopen en we terug enige vorm van normaliteit mogen verwelkomen in ons leven, dan verschijnt album nummer twee en staan wij op de eerste rij om er eentje bemachtigen.

Geniet ondertussen nog van al het moois dat Yùrt al releasete.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More