Home Belgisch WINTER GHOST Gent, Sint-Jacobs (27/01/2017)

WINTER GHOST Gent, Sint-Jacobs (27/01/2017)

by Didier Becu

Gent, het mag gezegd worden, is altijd wel in voor iets anders. Noem het de inspiratie die net iets anders is of dat tikkeltje durf dat je nergens anders niet vindt. Neem nu Ghost Winter. In het putje van de winter (de naam is alvast geen leugen) een festival organiseren in hartje Gent. Was het verleden jaar berekoud, dan was het dit jaar weliswaar een pak warmer, maar werden de toeschouwers alsmaar geteisterd door de niet ophoudende motregen. Over weer kun je niets beslissen, over de bands wel. En zoals steeds een zeer divers programma dat was samengesteld door Raveyards, Trefpunt en Afsnis Bij St Jacobs. Noem het maar eentje zonder grenzen. Drie podia: een vrachtwagen voor Trefpunt, binnen in de (droge, maar majestueuze) Sint-Jacobskerk en natuurlijk aan de Afsnis.

© Luminous Dash

Niet aangekondigd, maar daarom niet minder welkom: de Zwitsers van Extrafish. Midden in de regen, dat wel (zelfs midden op straat), maar dat kon de pret niet deren. Folkpop, de Levellers voor jan met de pet. Loonde als starter beslist de moeite!

Over moeite gesproken: Janne Vanneste. Waarom ze onder haar eigen naam speelde en niet als Monskopoli hebben we nog niet meteen door. Maar goed, volgens de presentator van Winter Ghost gaat ze dit jaar sowieso de Rock Rally winnen. En dat vinden wij eigenlijk fijne vooruitzichten. Een song bracht Janne maar, wel een hele lange. Doomy keybaoards en een iewat macabere stem. Janne doet iets met je gemoed, Janne gaat groot worden.

Binnen een paar dagen kun je naar diezelfde Afsnis voor Tristan (7 februari). Het alter ego van  Isolde Van den Bulcke en vaak vergeleken met Boards Of Canada, dit maar om te zeggen dat een beschrijving als dromerige ambient steek houdt.

Jazz is de nieuwe punk naar het schijnt en daar konden Fulco Ottenvanger en Lander Gyselinck met hun Beraadgeslagen gretig van gebruik maken. En natuurlijk ook omdat ze over talent beschikken, maar dat wist je al.

© Luminous Dash

The Guru Guru voor vijftien minuten zien. Gewoon niet eerlijk, en een heel klein beetje een marteling. Niet voor de hyperenergetische noisekrautrockpop, want die vinden we geniaal. Wel simpelweg omdat het doet smachten naar meer. The Guru Guru op een podium zien is nu eenmaal een belevenis. Maar ook dat wist je.

Voertuigen kunnen voor alles dienen op Winter Ghost. Zo moest je naar een met kerstlichtjes versierde personenwagen voor je drinkbonnen, en een pick-up was dan weer het podium voor de electrobeuken van DWILD.

Lopen en vliegen, maar voor de Mind Rays wil een mens al eens lopen. De psychedelische garagerock van deze Gentenaren wordt alsmaar beter. En ja, ook vier songs zijn veel te weinig, vooral omdat dit optreden beestig goed was.

Rumours, ook een band die we voor geen geld wilden missen, maar het viertal had voor Winter Ghost wel een zeer aparte opstelling. Spelen op de twee verdiepingen van de Afsnis en achter gekleurde ramen waardoor je alleen maar de schaduwen kon zien. Maar we hoorden de muziek en die liet ons horen wat we al veel schreven: Megamix (hun debuut) wordt de plaat van het jaar.

Ook binnenkort met nieuw werk (en ook dat zal goed zijn) : Future Old People Are Wizards. Je kan duizend woorden gebruiken om ze te omschrijven, maar met geen één daarvan slaag je daarin. Uniek. Funky, en onvoorspelbaar.

Wel koud buiten, en dus de kerk binnen om Stadt aan het werk te zien. Bij Stadt liggen de meningen altijd verdeeld. De ene vindt het pretentieus, een ander komt er dan weer net niet van klaar. Wel dat laatste best niet in de kerk doen. Dat kon buiten wel voor het bulderende geluidskanon dat Drums Are For Parade dat al een tijdje op non-actief staat is.

Moe, maar nog niet moe genoeg om tot in de vroege uurtjes een eigenzinnig technofeestje in het Trefpunt mee te pikken. Een speciaal feestje zou ons ma zeggen…

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More