Home Live THIS IS THE KIT Antwerpen, De Roma (20/09/2023)

THIS IS THE KIT Antwerpen, De Roma (20/09/2023)

by Mark Van Mullem

Dat de Foyer in De Roma woensdag 20 september moeiteloos uitverkocht geraakte voor de kick off van de Europese tournee van This Is The Kit hoeft niet te verbazen. Dat Kate Stables en haar band eigenlijk een goedgevulde grote zaal verdienen staat buiten kijf. Al wil je natuurlijk ook wat intimiteit bij die hartverwarmende en ronduit emotionerende liedjes van Stables, dus begrijpen we de keuze voor een kleinere ruimte volkomen. Knus en gezellig, het huiskamergevoel en zo.

Jammer genoeg was het in de Foyer, eigenlijk gewoon de barruimte van De Roma, behoorlijk benauwend warm voor de circa 350 aanwezigen. Gelukkig weerhield het ons en alle aanwezige melomanen niet om volop te genieten van de sacrale sublieme schoonheid die This Is The Kit gul tentoonspreidde. Met een flinke greep uit het jongste album Careful Of Your Keepers (2023) en de vorige plaat Off Off On (2020), aangevuld met een fraaie selectie uit Moonshine Freeze (2017), gebald in een genotsparcours van iets meer dan een uur.

© Liv Boeckaerts

De Brits-Franse Blumi, geboren als Emma Broughton, mocht de avond openen in de Foyer. We onthouden vooral het wonderlijk mooie, fluweelzachte stemgeluid van deze zangeres, dat ze met bravoure etaleerde in het grotendeels a capella gezonden Border Country. Knap natuurlijk. Maar weinig liedjes bleven hangen of ‘spraken’ echt tot de luisteraar, behalve misschien Everyone Heals. “Light as a feather”, zong de zangeres in het refrein, waarbij ze ongewild het pijnpunt benoemde van haar set woensdagavond? Aan het songmateriaal is dus nog wat werk, de Tamino-cover, aan de set toegevoegd “Want ik speel in België”, was niet echt een meerwaarde. Wordt allicht nog vervolgd, talent heeft deze jongedame zeker…

Terwijl het alsmaar warmer leek te worden in de Foyer, floepten klokslag 20:50 de grote lichten uit, en het was tijd voor Kate Stables (zang,gitaar en banjo) en bandleden Rozi Plain (bas en zang), Neil Smith (gitaar) en Jamie Whitby-Coles (drums), tijd voor This Is The Kit! De band paste net op het iets te compacte podium.

Met een bijzonder sfeervol Slider werd nogal gezapig geopend. Meteen was het genieten van de loom slepende gitaarlijnen en het machtig zalvende stemgeluid van Stables. Het was even wennen, maar ook zonder de blazers uit de studioversie bleef de toptrack (uit Off Off On, 2020) moeiteloos overeind.

Wat een feest om Bullet Proof (Moonshine Freeze, 2017) al zo vroeg in de set te mogen horen, of hoe Kate ons al meteen trakteerde op een sublieme vertolking van één van onze favoriete This Is The Kit-liedjes. Zachtjes op gang getikt door Coles, met die heerlijke banjo van Stables, en weerom die prachtige stem, werd het eerste kippenvelmomentje van de avond een feit. “Bullet proof, they never loved you, you let too many bullets through”. Zo betoverend mooi. Slik.

Kate bekende dat ze haar sokken uit deed en de zangeres nodige ons uit om dat ook te doen, “Maar misschien is dat lastig”. En na de fameuze sokkenbekentenis kregen we een eerste luikje songs uit de nieuwe plaat cadeau. Eerst het minimalistische en ietwat etherische This Is When The Sky Gets Big, meteen gevolgd door de fraaie mid-tempo gitaarpop van More Change; bijzonder mooi.

“Tijd voor flink wat meer poeier”, moeten Kate en co gedacht hebben en met een moody lekker rockend This Is What You Did uit Off Off On (2020) werd vervolgd. Jawel, het was nog steeds veel te warm maar nu werd er lustig gedanst, gewiegd en… enfin: bewogen.

Met Off Off On, de song, werd dan weer een klein beetje gas teruggenomen, waarop de band een fenomenale funky folky Moonshine Freeze uit het gelijknamige album inzette. Wat een lekkere groove, jongens en meisjes. Toch?! En niet vergeten: “This is the natural order of things, change sets in…”

Alvorens aan de tweede ronde liedjes uit de nieuwe plaat te beginnen, bracht de band nog een bijzonder vinnig Found Out (Off Off On, 2020). Een verkwikkend Goodbye Bite zette Stables volledig a capella in, waarna de rest van de band deze fraaie song mee mocht inkleuren.

“Zijn jullie vertrouwd met dibs? First first? Ierst? Eerst?”. Helemaal goed, Kate! En jawel! Waarop we een wondermooi en tegelijk beklemmend en beklijvend Dibs in de maag geduwd kregen. Wow, wat een machtig lied en wat een fraaie beklijvende tekst ook weer. “Sucking the life out of you and out of me. Calling the blood back into our hands and feet. Oi, I’m talking to you, are you listening?” We zijn niet blijven tellen tijdens het luisterparcours, maar dit was vast kippenvelmomentje 35 of zo!

En toen nam Stables een blokfluit ter hand. Was ze daar nu niet ongelooflijk vals door aan het blazen? Zoals wij vroeger in de muziekles? Het maakt niet uit want het luidde de absoluut geniale song Careful Of Your Keepers in, jawel de titelsong van het nieuwe album. Weer zo’n pakkend donker juweeltje, met vocalen die door merg en been gaan.

Met een spetterend en lekker groovend, bijzonder toepasselijk Hotter Colder was This Is The Kit al aan de laatste song in de set gekomen, opnieuw werd er duchtig gedanst. Wat een gulle geweldige gitaar-groove ook. Ook hier even wennen om geen bronstige blazers te horen, maar ook zonder die koperen kracht gold: wat een feest!

“We gaan jullie laten, met nog één song. Daarna kunnen jullie wat frisse lucht gaan happen”, besloot Stables. En een pakkend Keep Going (Off Off On, 2020) was ons deel. Opnieuw krop in de keel, genieten en eventjes slikken.

Wat een prachtige avond, wat een fenomenaal mooi concert. Wie This Is The Kit nog gaat zien op deze tournee mag zich gelukkig prijzen. Maar misschien kregen wij in De Roma meteen al het beste concert cadeau? Hou zeker de tourdata in de gaten van deze band!

Met een beetje (veel) geluk komen ze terug naar De Roma? Dat mag wat ons betreft dan toch in de concertzaal zijn, al hoeft die nu ook weer niet té volgestouwd, die intimistische sfeer, weet je wel.

FacebookInstagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More