Home Belgisch THE SCABS – Bonheiden, GC Blikveld (13/01/2017)

THE SCABS – Bonheiden, GC Blikveld (13/01/2017)

by Mark Van Mullem

The Scabs, Vlaanderens eigenste versie van zowel The Clash als Rolling Stones zijn alweer een hele poos terug van veel te lang weggeweest. Tien jaar geleden vond het legendarische comebackconcert plaats in de AB waar de band Royalty In Exile integraal speelde, in 2010 was er een nieuwe single Why en twee jaar geleden kwam Ways of A Wild Heart uit, een sterk album met niets dan nieuw materiaal, de opvolger van Sunsets Over Wasteland (1995). Nu, tien jaar na hun ‘verrijzenis’, pakken The Scabs uit met een heuse theatertour.

De Unplugged Power Off Tour gaat woensdag 18 januari 2017 in de AB in première. Akoestisch en power off maar daarom is het nog geen koude pap. Tijdens de try-out in GC Blikveld in Bonheiden, vrijdag 13 januari, bewezen Swinnen, Saenen en Willy Willy, bijgestaan door bassist Geert Schurman en muzikale duizendpoot David Piedfort, dat het ook akoestisch behoorlijk kan swingen en dat er ook dan af en toe een aardig potje gerockt wordt. Nee, het wordt geen avond met alleen maar ‘ballads’ en aan kracht of dynamiek is echt géén gebrek.

Wie naar de première gaat woensdag of tijdens één van de shows op de tour compleet verrast wil worden, leest na deze alinea best niet verder, maar alvast nog dit: The Scabs kozen voor een bijzonder gevarieerde setlist, met veel aandacht voor het jongste album en een goed evenwicht tussen de pure hits en wat minder bekende albumtracks. Dus geen voorspelbare best of-avond, god zij dank! De akoestische jasjes die de Scabs-songs aangetrokken kregen, passen werkelijk als gegoten. Guy Swinnen verklaarde onlangs in een interview dat de meeste songs eerst akoestisch ingeoefend worden en dat verklaart natuurlijk veel.

Scabs-fans worden dus echt verwend met de setlist op de Power Off Tour want die is gewoon geniaal, zowel in keuze van de nummers als op de manier hoe ze gebracht worden. Met Power Off grasduinen The Scabs in (een deel van) hun geschiedenis, met Guy Swinnen in de rol van verteller van de nodige anekdotes. Net zoals bij de vorige shows, en dat sinds het heengaan van Fons Sijmons, speelt Geert Schurmans de bas, David Piedfort die zich God toont op alle mogelijke snaarinstrumenten is een echte aanwinst, hou hem, jongens! Frankie Saenen die, behalve ingehouden percussie nu ook ‘kerkorgel’ en piano speelde was een revelatie.

Bij de vele hoogtepunten hoorde zeker de onverwachte opener, Cookie van het door sommigen verguisde album Sunsets Over Wasteland, toen de zwanezang van de band, géén ‘gemakkelijke’ plaat, wel uitstekend.

Het ultieme hoogtepunt van de avond was voor mij een uitermate broeierig en pakkend Better Off Without Me (Skintight). Frankie Saenen op ‘kerkorgel’ was pure klasse en deed aan een Neil Young-livemomentje denken. Guy Swinnen zong dit lied prachtig en o zo doorleefd dat het onder je huid kroop. Absoluut magistraal met een overdosis kippenvel en een krop in de keel als gevolg. Van hetzelfde album was ook Crystal Eyes subliem, met die onsterfelijke gitaarriff/ -lick van Willy Willy, een riff waarmee de gitarist die Swinnen niet bij naam wilde noemen, destijds mee op de proppen kwam toen hij vier uur te laat en dronken op een repetitie kwam.

Bloedmooi was Barkeep (Royalty in Exile), Guy op zang, Frankie op piano. Robbin The Liquor Store en Let’s Have A Party klonken akoestisch al even feestelijk als hun elektrische zusjes. Jodie was beklijvend. Andere hoogtepunten waren zeer zeker Stay en My Love (Ways Of A Wild Heart). Oh, en een fenomenaal Time (Royalty in Exile), ondanks de ‘valse start’ maar op een try-out màg dat, op vrijdag de dertiende ook.

De enige song waarbij ik de unplugged-behandeling minder kon smaken was Crime Wave. Niet dat het niet goed was, nee, knap gedaan zelfs. Maar hier mis ik toch wel de stevige gitaren, strakke bas en potige drums. Dat gemis had ik in mindere mate ook bij Medicine Man. Maar om het met een niet gespeelde Scabs-song te zeggen: Could It Be Just Me ?

De set telde in totaal maar liefst 28 nummers (inclusief bis), een geniale keuze en wat klonk het allemaal lekker. Dat belooft voor de première van woensdag, al zou het natuurlijk kunnen dat er alsnog een aantal songs sneuvelen. Maar met pakweg 25 toppers ben ik ook al tevreden hoor. Blij dat ik ook enkele andere optredens van de tour op de agenda heb gezet (na Brussel nog Antwerpen, Gent, Puurs en Mechelen).

Sommige locaties op de Power Off Tour zijn al volledig uitverkocht, maar lang nog niet alles, dus kijk het na, doe jezelf een plezier en bestel een ticket!

Foto (c) Marc Timmers

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More