Home Live THE RADIO DEPT Brussel, Botanique (29/01/2017)

THE RADIO DEPT Brussel, Botanique (29/01/2017)

by Didier Becu

Heel wat fans hadden er naar uitgekeken. Een aardig gevulde Rotonde van de Botanique was dan ook het bewijs dat er nog steeds na zes jaar afwezigheid voldoende aandacht was voor de Zweedse bedroompopband The Radio Dept. Juist, je ziet dit viertal uit Lund nu ook niet bepaald alle dagen op een podium. En omdat Running Out Of Love (hun vierde langspeler op dertien jaar tijd) een meer dan aardige synthpopplaat is, trokken wij richting Brussel met eigenlijk veel (misschien wel iets té) hoge verwachtingen.

© Ann Cnockaert

Op plaat kun je de Zweden gerust omschrijven als de bedroomversie van New Order. Om maar te zeggen dat je al vrij vlug in de sfeer zit van bijv. de Engelse technopopband White Town uit de late jaren ’90 (ja, juist: de band van Jyoti Mishra van die ene superhit Your Woman). En hoe simpel ze soms ook zijn, oerdegelijke songs kunnen deze Zweden zonder enige twijfel schrijven. Maar in Brussel bleken ze spijtig genoeg voor ons deze keer op het podium na een paar minuten op sommige momenten visueel bijna even interessant te zijn als kijken naar druppels die verdampen van natte borden op een droogrek. Tijdens dit optreden gaf The Radio Dept soms de indruk er zelf niet zo echt geweldig veel zin in te hebben, en enkel waren gekomen om hun setlist af te werken. Niet minder, maar ook niet zo oneindig veel meer… En die attitude straalde helaas wel een beetje af op het aanwezige publiek. Het werd snel duidelijk dat we vanavond goede tracks gingen horen, maar écht opwindend zou het deze keer niet worden.

En juist is juist; zanger Johan Duncanson gaf zelf ook toe dat hij een man van weinig woorden is. Maar op sommige ogenblikken leek het bijna alsof de band uitstraalde dat ze zonet uit bed waren gestapt om noodgedwongen wat op hun synths en (niet erg inspirerende) elektronische drums te tokkelen. En dat is erg jammer en onterecht als je zulke geweldige songs als Commited To The Cause, Sloboda Narodu of Swedish Guns kan schrijven. Bovendien (en dat gebeurt zeer zelden in de Botanique) zat ook technisch gezien het geluid niet bepaald mee.

Maar… misschien lag het wel iets teveel aan ons en hadden we naar dit optreden iets teveel uitgekeken. Want hoewel de fans braaf reageerden (en we gaan ervan uit dat fans van The Radio Dept. àltijd braaf reageren); ze waren toch nog altijd voldoende enthousiast om de Zweden na een uurtje optreden nog eens het podium op te roepen voor een encore. Voor ons was dit echter bij nader inzien deze keer geen absolute vereiste…Maar volgende keer iets meer enthousiasme jongens (en meisje), en we zijn zeker terug van de partij.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More