Home Belgisch TAXIWARS Sint-Niklaas, Villa Pace (07/09/2019).

TAXIWARS Sint-Niklaas, Villa Pace (07/09/2019).

by Bart Verlent

Om de twee jaar maakt TaxiWars er de gewoonte van om een plaat uit te brengen. Zo verscheen er deze week het derde album Artificial Horizon , waar we zwaar van onder de indruk zijn. dEUS-frontman Tom Barman heeft het getroffen met klasbakken aan zijn zijde: saxofonist/pianist Robin Verheyden (hij speelde in het verleden nog samen met jazzgrootheden zoals Roy Hargrove, Ravi Coltrane, Branford Masalis en Toots Thielemans), contrabassist Nicolas Thys (bekend voor zijn werk met Lee Konitz, Benny Bailey en alweer Toots Thielemans ) en drummer Antoine Pierre die ook achter de drumkit zit bij Urbex, Next Ape en Philip Catherine Quartet.

Vanaf oktober gaat TaxiWars op Europese tournee om de nieuwe plaat te promoten,maar Barman heeft eerst nog wat optredens met dEUS af te werken. Wij trokken naar Sint-Niklaas om de nieuwe nummers in première te horen. Het qkwartet opende met stevige Fever, het titelnummer uit de vorige plaat, hierbij viel onmiddellijk op hoe strak deze vier muzikanten op elkaar zijn ingespeeld. Bassist Thys en drummer Pierre zijn de perfecte tandem en creëerden de perfecte groove. Waar meester saxofonist Verheyden de gepaste noten bijleverde en Barman het nummer aanvulde met zijn warme stem en de nodige effecten, alsook zijn aanmoedigingen naar zijn muzikanten toe aan om mee te gaan in de groove.

Zo gebruikte de drummer bijv. zijn microstatief voor de percussie en Barman vervormde de saxgeluiden met zijn effecten wat samen voor een machtig geheel zorgde. Ondertussen heeft het viertal genoeg nummers om een evenwichtige set te brengen en kregen we tussen al de dansbare stukken ook meer coole nachtclubjazz te horen, maar eveneens pure avant-garde en free jazz.

Hoogtepunten uit de nieuwe plaat zijn het ingetogen Irritated Love en de geweldige funky singles Sharp Practice, Drop Shot en Artificial Horizon die live subliem klonken. Ook de oudere songs zoals het aanstekelijke Bridges, het avontuurlijke Death Ride Through Wet Snow en het meeslepende Egyptian Night zorgden voor het nodige kippenvel.

Na een dik uurtje kregen we de afsluiter Colliseum waar alle muzikanten een solomomentje kregen, zoals dat gebruikelijk is bij een jazzoptreden. Zonder de groove te vergeten lieten ze zich volledig gaan. Tom Barman voelt zich duidelijk als een vis in het water bij deze band en bewoog als een bezetene op de fenomenale songs.

TaxiWars was in Sint-Niklaas in bloedvorm! Je kan deze talentvolle band aan het werk zien op 10 november in de Brusselse Ancienne Belgique en op 11 november staan ze in Reflektor in Luik.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More