Home Live PJDS Brussel, Ancienne Belgique (03/02/2023)

PJDS Brussel, Ancienne Belgique (03/02/2023)

by Kris Verdonck

In de rock-‘n-roll zijn er zo van die zeldzame, te koesteren momenten dat je denkt: what the fuck was dit?

Vrijdagavond 3 februari in een nokvolle AB-club was er zo een. PJDS kwam er zijn nieuwe plaat voorstellen. Perfect concert. Perfect geluid. Perfect publiek. En een perfect voorprogramma.

De jonge bloedhonden van het Gentse Odo hadden het publiek zodanig opgewarmd en opgezweept dat het zweet van de muur droop. Odomania, begot. Gegil van sweet sixteens op de eerste rijen en al. Hou die gastjes in ’t oog.

En dan moest het eigenlijke feest nog beginnen. En het gegil, van jong en oud, bleef doorgaan.

,©Kris Verdonck

PJDS liet onlangs Extinct Birds op de wereld los. Een plaat met bijhorende hoes om te hebben. Met daarop muziekjes die zonder blozen naast die van Gavin Friday of Scott Walker kunnen staan. En die nieuwe plaat moet zoveel mogelijk gevierd worden, in levende lijve.

PJDS is de uitmuntende groep rond de Gentse ‘beuzak’ Pieter-Jan De Smet. Ondertussen maakt ie al dertig jaar platen. Zijn muzikanten – muzikale heren van stand in een donker pak – staan strak, dat blijkt al van de eerste noot.

Drummer Teun Verbruggen en bassist Mirko Banovic kunnen met hun tweetjes grooven en een voodoowereld oproepen die je nog niet gehoord hebt. Jan Duthoy op keys rockt en bliept en gromt, en tovert vreemde geluiden uit zijn machine met vele knopjes. Frederik Segers – je kent hem misschien van Stadt  – is een ‘gitaristieke’, eigenzinnige kerel. Zo één van die gasten die een eigen wereld toevoegt aan de songs van Pieter-Jan. Die vier muzikale vrienden zorgen ervoor dat PJ zich geen zorgen moet maken en zich volledig op de show kan concentreren.

Hij weet hoe je een song brengt en een nagenoeg perfecte show doseert. Elk detail, van de krokidellenlederen schoenen tot de bestickerde iPad-houder, niets is hem op voorhand ontgaan. Als performer legt hij heel veel emotie in de songs. Soms doet hij ons soms denken aan een stabielere versie van Arno of een Brel zoals die op White Falcon speelt.

Het publiek in de AB-club werd getrakteerd op flinke lappen uit de nieuwe plaat Extinct Birds, aangevuld met bijpassend recent werk, en enkele oudere nummers zoals de razende krautrockexplosie van Fire waar we nog niet goed van zijn.

Je begrijpt het al: PJDS live is een aanrader. De liev data van PJDS vind je hier: www.pjds.be

Bekijk hier de beelden van het concert:

FACEBOOK – INSTAGRAM

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More