Home Belgisch PAPER HATS Gent, De Koer (18/03/2017).

PAPER HATS Gent, De Koer (18/03/2017).

by Didier Becu

Goede muziek leeft vanzelf in de underground, en heeft nauwelijks een duw nodig. Het mooiste bewijs is Paper Hats. Het concert in De Koer in Gent (voor kenners de Brugse Puurte) was hun vijfde, en toch zagen de vier hoe de (grote!) zaal aardig gevuld was. Nieuwsgierigen, maar ook mensen die sinds hun eerste concert (een paar maanden geleden als afterparty van Crystal Castles) zagen en begrepen hebben dat hun elektronische krautrock behoorlijk verslavend werkt.

Honderden kabels, massa’s synths, een gitaar en een drumstel. Vul dat aan met vier mensen die er alles aan doen om het publiek in trance te brengen en je hebt je papieren hoedjes. De naam Paper Hats is niet ontsproten uit een kinderbrein zonder evolutie, wel gebaseerd op een song van This Heat, en daarmee heb je onmiddellijk ook het soort muziek te pakken. Toegankelijk, maar toch volslagen anders dan de rest.

Net zoals bij alle andere Krautrockacts moet je niet proberen om de namen van de songs uit elkaar te halen, wel hoorden we dat alle songs uit de ondertussen grijsgedraaide ep komen. Gesofistikeerde muziek die een de hoogste concentratie vergt, en waar iedere beep een functie heeft. Want, en dat is waarschijnlijk het geheime concept van Paper Hats, de songs zijn meer dan zo maar wat invloeden die bij elkaar worden gegooid. Je hoort er wel Can in (dat komt ervan als gitarist-synthesizerspeler Glenn een Can T-shirt draagt), maar net zoals op de ep kun je evengoed zeggen dat het als Orbital klinkt. Krautrock met een hoog dansbaar gehalte die werkt als een climax. Want ook dat is Paper Hats, iedere song begint als een aanloop dat steeds maar sneller gaat en dat hoor je keer op keer bij het publiek. Ook in De Koer. Paper Hats is niet uit op het grote succes, maar ze weten ondertussen al lang dat deze band meer is dan een uit de hand gelopen grap. Misschien wat gebonden door het uitgebreide instrumentarium om volop te kunnen meedraaien in het reguliere clubcircuit (het opzetten van de set neemt heel wat tijd in beslag), maar geen rem op de weg naar het hart van de muziekliefhebber.

Het genie zit hem in de songs, en ook hun attitude. Niets dat mooier is voor een fan dan muzikanten die geloven in hun muziek en daar bloed, zweet , tranen en vooral enthousiasme voor over hebben. Missie wederom geslaagd, niet dat daar ook maar één aanwezige aan twijfelde. Als je er gisteren niet bij was (vijftien kletsen op de poep en zelfs dat is niet genoeg) kun je Paper Hats nog zien in De Kreun (31/03), AB (13/05), de Nosta in Opwijk (20/05), In Utero in Mechelen (26/05) en in De Beurschouwburg van Brussel (16/06).

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More