Home Belgisch NOVASTAR + GEIKE ARNAERT Brussel, Ancienne Belgique (20/12/2018).

NOVASTAR + GEIKE ARNAERT Brussel, Ancienne Belgique (20/12/2018).

by Bart Verlent
(c) : Bart Verlent

In 1996 won Joost Zweegers Humo’s Rock Rally in de Brusselse Ancienne Belgique, nu 22 jaar later heeft hij net zijn zesde plaat In The Cold Light Of Monday uitgebracht. Heeft hij weer een succesvolle festival zomer achter de rug, zonder dat de plaat al in de winkels lag. En heeft Novastar ook terug een andere line-up met Joost Van Haaren op de bas, Reinhard Vanbergen op gitaar/viool/pedal steel en Keith Prior op de drums die ook deelt uitmaakt van de begeleidingsband van David Gray.

Voor hij volgend jaar op clubtournee vertrekt, stelt Joost zijn nieuwe plaat voor in de zaal waar alles begonnen is. In het voorprogramma stond Geike Arnaert die 10 jaar geleden Hooverphonic verliet om haar eigen songs uit te brengen. In 2011 nam ze in samenwerking met Spinvis haar debuut For The Beauty Of Confusion op en vorig jaar deed ze een paar try-outs voor een album dat dit jaar zou verschijnen. Maar in tussentijd kwam het duet Zoutelande uit met BLØF en dat werd een groot succes. Dus bleef ze verder werken aan haar album met de hulp van Joost Zweegers, het eindresultaat zullen we hopelijk volgend jaar kunnen beluisteren.

Het is dus een logische keuze dat Geike in Brussel mag openen voor Novastar. Ze liet zich net zoals op de try-outs vorig jaar begeleiden door pianist Bram Weijters. Samen brachten ze haar nieuwe songs die allemaal stuk voor stuk pareltjes zijn. We kunnen het niet vergelijken met de songs uit haar debuut, omdat de nieuwe songs zo puur en broos zijn. De zangeres bracht de nieuwe nummers met veel overtuiging en overgave. In combinatie met het lyrische pianospel van Bram is echt wel een match made in heaven. Na een half uurtje verliet het duo het podium, het was een veel te korte set en nee we misten Zoutelande zeker niet. Maar we kijken wel al reikhalzend uit naar de nieuwe plaat, want je mag ons geloven: als het zo mooi klinkt als in de AB gaat dat een diamantje worden.

Na zoveel puurheid vond Joost het gepast om zijn set solo te beginnen. Dat kan hij natuurlijk prima want de man speelt meer solo dan met zijn band. Hij opende met de breekbare songs The Laines en Longtime uit de nieuwe plaat en het knappe Millersandat dan weer afkomstig is uit zijn debuut. Daarna kwam op de intro van Wrong  zijn band op het podium en brachten ze samen een intense versie van dit nummer. Gevolgd door het ingetogen Words Out om dan terug te knallen met Because.

Reinhard Vanbergen verving de strijkers van Mars Needs Woman in zijn eentje op een knappe manier met zijn pedal steel gitaar en blonk uit op viool tijdens Cruel Heart. Als je zo iemand in je band hebt kan het echt niet fout lopen, want ook op gitaar is Reinhard echt wel een virtuoos. De ritmesectie klonk super strak en was perfect op elkaar ingespeeld.

Lost And Blown Away kondigde Joost aan als zijn kerstlied, al is daar in de tekst weinig van te merken… Met When The Lights Go Down ontdooide het publiek en werd er spontaan meegebruld. Waarna Joost terug ging naar de nieuwe plaat met de zalige songs Life Is All en Holly. Om zo mooi op te bouwen met de toppers Closer To You, Never Back Down, Home Is Not A Home en af te sluiten met publiekslieveling The Best Is Yet To Come, waar Joost het publiek liet meezingen.

Het eerste bisnummer Tommy-K Tyson kwam Joost weer solo brengen en bij Kabul werd hij bijgestaan door zijn bassist. Met Caramia sloot Novastar deze mooie avond af. Perfectie bestaat niet maar Joost en zijn band kwamen toch heel dicht in de buurt van het perfecte concert.

Novastar kan je volgend jaar aan het werk zien op:

18/04 – Reflektor, Luik

19/04 – De Roma, Antwerpen

20/04 – De Kreun, Kortrijk

22/04 – De Casino, Sint-Niklaas

23/04 – Handelsbeurs, Gent

26/04 – Het Depot, Leuven

27/04 – Muziekodroom, Hasselt

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More