Home Belgisch NEEDLE AND THE PAIN REACTION Gent, Trefpunt (22/04/2017)

NEEDLE AND THE PAIN REACTION Gent, Trefpunt (22/04/2017)

by Wouter De Sutter

Twee decennia Kinky Star en de feestelijkheden er omheen werden zaterdag afgesloten met niet één, maar twee muzikale programma’s.

Eerder dan de tien bands op het kleine podium te wringen werd geopteerd voor een volwaardige affiche op twee locaties. En voor een ‘gids’ die, gewapend met een hoedje en een megafoon, het feestvierende volk deskundig van punt a (kinky star) over de Vlasmarkt naar punt b (trefpunt) leidde tussen de optredens door. Na tien dagen slempen wil een mens wel eens verloren lopen. Vandaar. Gids of geen gids: belangstelling genoeg voor de dubbele affiche.

Moeilijk om een band te verzinnen die meer op zijn plaats was op de Kinky Star – feestaffiche dan Needle And The Pain Reaction. Het Gentse powertrio met Kinky prime mover Luc Waegeman aan boord. Al meer dan 15 jaar even energiek als slijtvast onderdeel van de Gentse rockscène.

De band ging scherp en explosief van start met Caught In A Trap. Niet dat iemand iets anders had verwacht. Alle handen op elkaar. Na de warm onthaalde blitzkrieg-binnenkomer wou het trio graag op hetzelfde ijltempo verder rocken. Dat was echter buiten Murphy gerekend die zichzelf had uitgenodigd op het verjaardagsfeestje en meteen iets onbestemd deed met Wims gitaar. Waardoor Body Shakin’ een dikke minuut beduidend anders klonk dan dat we gewoon zijn.

Het bleek uiteindelijk de enige valse noot van de avond. Needle, na zoveel jaar on the road wel één en ander gewoon, pikte de draad snel weer op. De groep speelde met een enthousiasme dat doorgaans enkel beginnende bands kenmerkt. Routine is voor oude zakken. Een potige set, recht vooruit, rock pur et dur.

Op de playlist: een verdedigbare selectie uit de Needle-backcatalogue. Wel met zware nadruk op Porcupine, het laatste album waarvan zowat alles gespeeld werd.  Wasted, gescandeerde vocals in combinatie een vuile gitaar en hevig brommende bas, klonk voortreffelijk. Net als Chipmonk, de eerste Porcupine-single, een heerlijke rollercoaster, de soundtrack bij een bitse roadmovie.

On Stage, het redelijk malle nummer waarmee het Kinky Star-avontuur begon meer dan 20 jaar geleden, werd zaterdag geserveerd als (enige) bis na ruim een uur rockrazernij.
On Stage dus, met drummer Peter Debosschere voor één keer als zanger van dienst. Dat komt ervan als je de enige bent die – zij het niet zonder moeite – in de buurt van een falsetstem kan komen.

De liefhebbers van het origineel werden niet teleurgesteld; zo gauw de zaallichten weer aanfloepten stuurde de klankman de studioversie door de geluidsinstallatie. Waarna het merendeel van de concertgangers naar het vertrouwde adres op de Vlasmarkt verhuisde om nog een glimp op te vangen van het olijke duo ‘Rraouhhh!’ dat zich in het zweet aan het spelen was op het podium van de thuisbasis.

De knettergekke tiendaagse vormde een langgerekt en mooi eerbetoon aan de unieke muziekclub die Kinky Star was en is. En hopelijk nog lang zal blijven.

Met dank aan Luc en aan de eindeloze stroom aan vrijwilligers – sommige maken al jaren deel uit van de bonte bende – die dit mee realiseren en gerealiseerd hebben sinds 1997. Op naar de volgende 20 jaar, viva Kinky Star!

WOUTER DE SUTTER

Kinky Star

Needle And The Pain Reaction

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More