Home Belgisch LADY LINN & HER MAGNIFICENT BIGBAND + ESTHER & FATOU Gent, Handelsbeurs (23/11/2018).

LADY LINN & HER MAGNIFICENT BIGBAND + ESTHER & FATOU Gent, Handelsbeurs (23/11/2018).

by Bart Verlent

Al 15 jaar staat Lien De Greef alias Lady Linn op de planken. Nadat ze afstudeerde aan het Gentse conservatorium toerde ze met zeven muzikanten met covers van jazz- en swingnummers en schreef ze eigen nummers die in dezelfde lijn lagen van de jazzstandards die ze speelde. Deze eigen songs nam ze op onder de naam Lady Linn And Her Magnificent Seven. Met het album Here We Go Again brak ze door, de singles Love Affair en That’s Allright sloegen onmiddellijk aan en haar herwerking van Eddy Grants I Don’t Wanna Dance werd een hit.

Lien nam in 2011 met haar Magnificent Seven No Goodbye At All op en borg haar liefde voor jazz even op om te experimenteren met soulvolle elektropop en zo ontstonden High en Keep It A Secret. Tot het weer begon te kriebelen en zo staat ze dit jaar terug op de planken met haar bigband waarmee ze een dijk van een plaat neerzet. Black Swan is een fantastische plaat waar de liefde voor jazz en swing vanaf druipt. Aangevuld met haar passie voor soul, iets wat haar producer Jonathan Jeremiah mooi in de verf zette.

Black Swan werd gisteren voorgesteld in een uitverkochte Handelsbeurs in hometown Gent. De Leuvense Esther & Fatou hadden de eer om het voorprogramma te verzorgen. Tegenwoordig treed dit duo op met een zevenkoppige band maar in de Handelsbeurs kwamen ze met drie. Esther Artois en Fatou Jans hebben zalige engelenstemmen die elkaar perfect aanvullen. Hun songs zijn allemaal pop/folk pareltjes die in dezelfde lijn liggen van First Aid Kid.

De twee meisjes stonden tussen de nummers een beetje onwennig op het podium, omdat ze niet goed wisten wat te zeggen. Maar tijdens de nummers straalden ze van zelfvertrouwen. Ze brachten magie in Gent met hun wondermooie songs. Ook al kwam het publiek voor Lady Linn en haar Bigband, het was muisstil toen dit trio aan het optreden was want iedereen hing aan hun lippen. We zijn er zeker van, Esther & Fatou daar gaan we nog veel van horen.

Na dit folky trio was het de beurt aan de grote kanonnen. Een groter contrast kan er niet zijn: van een intiem optreden naar een heuse bigband. De extra large versie van Lady Linn’s Magnificent Seven klonk indrukwekkend. Op de plaat is het al een bom, maar live is het nog meer een wervelwind. Wat een kracht en power, het swingde alle kanten uit met een aanstekelijke groove. Stilzitten was echt geen optie.

Lady Linn of Lien betoverde iedereen met haar magistrale stem. Wat zij allemaal aankan is echt ongelooflijk en toch blijft ze totaal down to earth. Met zoveel respect voor haar muzikanten bracht ze haar knappe songs. Iedereen in de bigband kreeg zijn solomomentje en kwam zo even in de schijnwerpers te staan. Nee, Lien wil allesbehalve alleen alle aandacht krijgen.

Vanaf opener Miss The Boat zat de sfeer er al in, de Bigband sleurde het publiek mee, niemand kon aan hun enthousiasme ontsnappen. Jazzpuristen kunnen het misschien te commercieel vinden, maar wat we gisteren te horen kregen was jazz van de bovenste plank. Zalige geïmproviseerde solo’s en met de trage versie van You + Me kregen we zelfs een mooi staaltje latin jazz.

Het volledige Black Swan album passeerde doorheen de avond, maar omdat het een jubileumoptreden was, werden we nog getrakteerd op oudjes A Love Affair, Cry Baby, That’s Alright, Cool Down, Here We Go Again, I Am Aware, Nina, Gone, I Didn’t Know What To Say en de klassieker I Don’t Wanna Dance. Tijdens dat laatste nummer fungeerde een deel van de blazerssectie als backings met bijbehorende choreografie. Ook het publiek deed een duet met Lien op I Don’t Wanna Dance en It’s Alright wat tot kippevelmomenten leidde.

Producer Jonathan Jeremiah werd uitgenodigd op het podium en verzorgde twee knappe duetten, Afraid To Lose You en het disco-achtige Everlasting, twee nummers waaraan hijzelf ook heeft meegeschreven. Zonder elkaar te overtreffen vulden Lien en Jonathan elkaar perfect aan, met als resultaat een topmoment in deze show. Nog een uniek moment, was de intieme uitvoering van Here We Go Again waar Lien zichzelf begeleidde op piano samen met haar partner, bassist Filip Vandebril.

Lady Linn & Her Magnificent Bigband leverden een mooie en geanimeerde set af gevolgd door een korte pauze met daarna nog een extra lange bisset. Puur genot voor het publiek dat zonder meer onder de indruk was van dit spraakmakende optreden.

Op 23 november kan je hen nog aan het werk zien in de Antwerpse Roma. Koop snel een kaart, je zal het je niet beklagen! Wat Lady Linn en haar Bigband neerzette in de Handelsbeurs was een show van topniveau.

Copyright foto: Bart Verlent

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More