Home Live KOKOKO! Brussel, Botanique (04/12/2019)

KOKOKO! Brussel, Botanique (04/12/2019)

by Mark Van Mullem

Breek de dans of dans tot het breekt. Dat is de betekenis van één van de krakers op het debuutalbum van KOKOKO! In het Lingala heet dat dan Buka Dansa. Dat is dan ook precies wat we met z’n allen gedaan hebben woensdagavond 4 december 2019 in de Botanique. Onze stem is schor, de dansbeentjes zijn nog wat moe maar de positieve energie stroomt nog volop door ons lijf. Het Kongolese KOKOKO! transformeerde de uitverkochte Orangerie tot een ‘Afrikaanse dance hall’, met in de kolkende dansende massa niets dan gelukkige gezichten.

(c) Mark Van Mullem

Buka Dansa, Azo Toke en een uitgesponnen feestelijk Malembe waren de absolute uitschieters van het feest, al leek het ons dat er niet één moment was zonder energie. Stilstaan was absoluut geen optie, woensdagavond in de Orangerie, waar het fenomenale Kokoko! de kolkende, dansende massa onderdompelde in hun ’tekno kintueni’ of ‘zague’, Lingala voor explosieve cocktail van invloeden. Explosief dat was het; en ongelooflijke trip/rave ook.

Een kwartiertje later dan voorzien klonken de straatgeluiden van de cité van Kinshasa door de zaal, een van de bandleden liep met een megafoon het podium op, diezelfde megafoon zou als sirene het optreden iets voor elven besluiten. Daartussen voltrok zich een stomend dansfeest met een ongelooflijke overdosis energie en feelgood vibes.

Met een instrumentarium, waaronder – letterlijk – potten en pannen, veel percussie; geconstrueerd uit petflessen, oud ijzer, conservenblikjes enzomeer, aangevuld met wat electronics en de machtige stemmen van de bandleden, creëerde het Kongolese ensemble een machtige wall of sound die retestrak zat. KOKOKO! blies een soort bezwerende magie, gedreven op tribale ritmes en pulserende beats door de zaal die elke ziel in de Orangerie, van de eerste tot de laatste, onophoudelijk in de greep had.

Elk bandlid speelde afwisselend op zowat alle instrumenten of leende zijn stem aan het grote feest. Eigenlijk kwam je oren én ogen te kort tijdens dit optreden. Al kunnen we ons voorstellen dat niet elkeen al die magische instrumenten heeft kunnen bewonderen. Veel melomanen waren te druk bezig met dansen en zich fantastisch te voelen. Compleet betoverd.

Het merendeel van het uitstekende debuutalbum Fongola (2019) kwam aan bod, maar in hun live-jasjes klonken die composities zoveel voller en vitaler, agressiever ook. In het moeilijk te labelen geluid van KOKOKO!, zeker tijdens deze liveshow, hoor je eigenlijk meer punk of eerder new wave dan wereldmuziek. “Klop, klop, klop? Wie is daar? Kokoko, ja, ja!” scandeerde het publiek mee met de band, enfin, in het Frans/Lingala dan. Dat klonk als volgt: “Kokoko! Qui est là? Kokoko! Oui, oui!” En neen, met Sinterklaas had het weinig tot niets te maken.

Het jaar is nog niet neergelegd en we hebben nog een aantal concerten te gaan voor we de ‘eindejaarslijstjes’ finaliseren. Maar in de categorie plezantste feestje van 2019 zou KOKOKO! wel eens kunnen dingen naar de eerste plaats.

Met een regelrechte aanslag op de dansbenen van álle aanwezigen, die compleet murw-gedanst met een gigantische glimlach op het aangezicht de zaal verlaten, dat is waar Kokoko! toe in staat is. Geloof je ons niet, check de concertagenda en maak dat je bij een van hun optredens bent en Buka Dansa!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More