Home Live JOHN GRANT Antwerpen, Trix (21/11/2018).

JOHN GRANT Antwerpen, Trix (21/11/2018).

by Bart Verlent

Dit jaar verscheen zijn vierde solo plaat Love Is Magic met weer prachtige ballads maar ook voor het eerst lichter dansbaar werk. Misschien wel het meest optimistisch album dat Grant ooit gemaakt heeft, maar dat kan natuurlijk ook weer cynisch bedoeld zijn… Dit album kwam hij gisteren voorstellen in de Antwerpse Trix.

Het voorprogramma werd verzorgd door het duo Two Medicine. Het nieuwe project van Midlake-bassist Paul Alexander en zangeres Aimee Adams waarvan onlangs het sfeervolle debuut Astropsychosis  verscheen. Niet toevallig dat zij het voorprogramma mogen spelen van Grant, aangezien Midlake ook de begeleidingsband is geweest van de Amerikaanse zanger en beide zitten ze ook op Bella Union.

Voor Two Medicine was het niet simpel om hun songs van het debuut live te brengen. Want voor de plaat werkte het duo samen met verschillende muzikanten en live stond dus een backingtrack mee te draaien waar de drums en baslijn op stonden. De breekbare psychedelische dreampop viel dan soms wat in het water door de slechte mix. Paul Alexander leek dan ook niet altijd zo toonvast te zijn of het kwam door de massa echo die op zijn stem stond, maar zijn stem klonk dus af en toe vals. Maar als het duo samen zong kwam er licht in de duisternis. De stemmen vulden elkaar mooi aan, Aimee heeft een engelenstem en dat gecombineerd met Paul’s stem dat ons doet denken aan mooie Beach Boys-harmonieën. Met een live band had dit een fantastisch optreden kunnen zijn, nu kregen we een basic voorproefje waar Two Medicine voorstaat.

John Grant had wel zijn begeleidingsband bij gelukkig, de vierkoppige band bestaat uit allemaal IJslandse muzikanten (omdat Grant daar nu al een tijdje woont) behalve de Engelse drummer Budgie dan. Grant had op zijn gezicht een soort van KISS-masker geschilderd in blauwe glitter verf en dat gecombineerd met zijn lange baard en baseballcap had wel iets absurds duister. Hij opende zijn set met het donkere Tempest, waar onmiddellijk opviel dat zijn band enorm strak klonk. We kunnen zelfs zeggen perfect. Budgie mag wel 61 jaar zijn maar dat merk je niet, zijn unieke intense manier van drummen past perfect bij de Jo