Home Belgisch HEISA + THEE MARVIN GAYS Gent, De Koer (21/01/2017)

HEISA + THEE MARVIN GAYS Gent, De Koer (21/01/2017)

by Didier Becu

Noem het nostalgie naar tijden waarvan je weet dat ze niet meer terugkomen, maar voor een doorgewinterde Gentse concertganger voelt de locatie van De Koer een beetje vreemd aan. Middenin de Gentse woonbuurt, en amper een straat verwijderd van de zaal waar vroeger de Democrazy opereerde en daar geschiedenis schreef. Het zijn tijden die Scratch + Snuff-organisator Ollie beslist zelf heeft meegemaakt, en wie weet herhaalt die geschiedenis zich. Want geef toe, niemand die Nirvana in de Reinaertstraat zag, dacht toen ook maar één seconde dat hij één van de grootste rockiconen in wording zag. Maar goed, we dwalen af, aandacht terug naar Heisa en Thee Marvin Gays, want dat waren de jonge wolven van dienst!

HEISA
© Ann Cnockaert

We hadden ze verleden jaar al de dag voor kerstavond in de Kinky Star gespot: Heisa. Blijkbaar maakt zanger Jacques Nomdefamille er iedere keer een grapje over, maar neen dus: in Oost-Vlaanderen weet geen kat waar Hoeselt ligt (nabij Tongeren, maar het is ook maar omdat Jacques het nadien vertelde).

Alle gekheid op het bekende stokje, waar we vrijwel wel zeker van zijn is dat weldra iedere noiseliefhebber (of iets wat die omschrijving benadert) Heisa zal kennen! Samen met gitarist Koen Castermans en drummer Jonathan Frederix (wat kan die kerel meppen zeg!), zorgt Jacques met Heisa voor een vrijwel uniek geluid in België. Zelf houden ze het op Tool, maar dat is wellicht omdat er geen enkele band in de buurt komt van dit trio op het podium uitvreet. Het recept? Een uitgebreid gamma aan vreemde stemeffecten, een geluidsmuur waar je niet al te makkelijk zal doorgeraken en het vernuft om een song neer te pennen die wel niet poppy is, maar wel in je oorkanaal blijft hangen. De toekomst? Juist, ze zeggen dat van veel bands, maar als Heisa er niet bij hoort dan is er iets serieus mis met de huidige muziekscène. Maar we hebben er zeer veel vertrouwen in, en dat zag ook de overvolle concertzaal (nou ja, hypergezellige kantine!) en neen we doen geen Trumpken: er was zeer veel volk in De Koer!

En ja, een andere waarheid is dat er tegenwoordig in Franstalig België behoorlijk goede muziek wordt gemaakt. Voorbeelden genoeg natuurlijk, en we zullen de namen voor één keer maar niet herhalen, maar uit Doornik komt Thee Marvin Gays. Het is een naam om u tegen te zeggen, en wellicht hebben alle bands die met een “thee” beginnen (van Thee Milkshakes tot Thee Oh Sees) een uiterst hoog rockvolume, en dat geldt ook voor Yan, Ced, Lulu en Gaëtan.
Simpeler kan het niet, maar het is garagerock zoals het hoort. Rommelig, eenvoudige gitaarriffs en vooral vuil. Al eerder gehoord? Ja, maar daar denk je geen seconde aan als je je laat meeslepen door de razende trein die Thee Marvin Gays is.

Thee Marvin Gayes
© Ann Cnockaert

Rock ’n roll op zijn best, krabben en opsnuiven, en oprukken naar het volgende Scratch + Snuff-event: Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs (jawel, zeven keer!) en Darqo op 2 februari in De Charlatan, dat is ook in Gent, maar wie weet dat nu niet!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More