Home Belgisch g a b b r o – Gent, De Koer (04/12/2019).

g a b b r o – Gent, De Koer (04/12/2019).

by Luminous Dash

De Koer in Gent is een aanspreekpunt voor verscheidene culturele activiteiten. Zowel in de omgeving als onder een diversiteit van menigte in en uit Gent heeft deze naam gemaakt. Als men afgaat op hun programma kan men zien dat ze een ruime waaier aan diversiteit programmeren en dit doen ze met uiterste precisie. De avond van 4 december 2019 was er zo één van. Op het programma stond een double bill geprogrammeerd met g a b b r o en The Atomic Bureau of Tourism.

De band g a b b r o kwam er hun tweede album Granular voorstellen. In tegenstelling tot hun debuut, is de bezetting uitgegroeid naar een kwartet. Afwijkend met de plaatopname en het optreden moet erop gewezen worden dat het verschil in de bezetting en in de instrumentatie lag. In plaats van twee saxofoons, zang en basgitaar, was de instrumentatie tijdens het optreden trombone, saxofoon, zang en basgitaar.

g a b b r o verzorgde het eerste optreden van de avond en dit deden ze in alle ernst en sereniteit. Het was overduidelijk van begin tot einde dat deze band bestond uit musici die hun vak kenden en wisten wat ze deden. Dit was te horen aan de merkwaardige vocabulaire en niet conventionele technieken waarmee ze hun instrumenten beheersten. Het was een prachtig schouwspel om te zien en te horen hoe de muziek opwelde en evolueerde naar heel uiteenlopende vormen van energie, intensiteit, emotie en expressie. Hoe meer de complexiteit toenam, hoe meer het duidelijk werd dat elk ieder van hen in communicatie stond met elkaar. Ze brachten één set die ononderbroken werd uitgevoerd. Er was geen sprake van composities, wel van verscheidene dialogen tussen de muzikanten. Afwisselend van kwartet tot  solopassages wat subtiele schoonheid en muzikaliteit teweegbracht in hun muziek.

Een belangrijk uitgangspunt waaruit men vertrok was stilte. Deze vormde een belangrijk aspect in hun muziek. Dit omdat stilte niet alleen gaat om het niet spelen op een instrument. Het is een toevoeging van een ruimte voor rust. Toevoeging van een plaats om een dialoog tussen andere individuen of één individu tot stand te laten komen. Daarnaast is g a b b r o uitzonderlijk sterk in wat ze doen en is het een reden te meer om hen aan het werk te zien. Tot en met 13 december zijn ze nog te zien in België, Nederland, Duitsland en Polen.

Nicolas Van Belle

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More