Home LiveFoto's WHORSES + BRUTUS Gent, Vooruit (28/02/2020)

WHORSES + BRUTUS Gent, Vooruit (28/02/2020)

by Luminous Dash

A Special Night With Brutus. Zo werd het omschreven, en dat werd het ook. Gent had altijd wel een kloppend hart voor dit trio, maar wat Stefanie en haar twee kompanen in de Vooruit bewezen kon je na afloop alleen maar als een triomftocht verwoorden. Het goede nieuws blijft voor het trio maar binnenstromen. Genomineerd voor de Heavy Music Awards en blinken tussen Rammstein en Slipknot, of het nieuws dat Dave Grohl fan is en hun pardoes vroeg om de support act te zijn van de Foo Fighters. Dit maar om te zeggen dat het Brutus-verhaal met de dag groter en groter wordt. Een uitverkochte Vooruit, en dat al maanden op voorhand. De dankbaarheid was groot, net als bij Whorses die het publiek mochten opwarmen, en hoe ze dat deden!

Het verhaal van deze Kortrijkzanen begon ergens in 2017. Beginnend in de vele bruine muzikale kroegen zoals elke band dient te doen, maar later op het prestigieuze Sonic City en nu dus in de Gentse rocktempel. Wat opviel, en nog geen klein beetje, is de vooruitgang die dit viertal heeft geboekt. Uiteraard was er de adrenaline, zo’n show speel je immers niet elke dag, en dat merkte je aan vocalist Harry Descamps die het podium tot zijn speeltuin doopte en het publiek aanmoedigde om als vijfde speler te dienen. Het werkte. Het is en blijft moeilijk om Whorses in hokjes te verdelen. Noise met veel kabaal, zoveel is zeker, maar ook een band waar je ontzettend veel lagen in kan herkennen en dat gaat van nihilistische postmetal tot vernufte mathrock. Van Year Of No Light tot Shellac als het ware, straf!

WHORSES

Na de dreigende beats van Hantrax kwam even later Brutus het podium op. Losjes zoals dat heet, maar uiterst geconcentreerd voor wat komen zou. Niet dat er verrassingen waren, want Brutus is Brutus en zal altijd Brutus blijven. Maar dat is ook hun sterkte! Geliefd in de metalwereld, maar ook bij de indiepopliefhebbers. De mix van verschillende stijlen, de shoegaze-effecten van Stijn Vanhoegaerden (met nieuwe gitaar!) en de harde slagen van bassist Peter Mulders maken het plaatje compleet. En natuurlijk ook a woman named Stefanie Mannaerts. Het was duidelijk dat de drumster naar dit moment uitkeek, en ook het handgebaar met het hartje van Mulders sprak voor zich. Brutus weet van waar ze komen en zijn hun publiek eeuwig dankbaar voor de doorbraak waar hun fans voor hebben gezorgd, en dan zit er niets anders op dan hun volgelingen te trakteren op datgene waar ze voor gekomen waren: een avondje Brutus.

Opener werd War. De Vooruit stond al de hele week te daveren door Raketkanon die eerder in Gent definitief de handdoek in de ring hadden geworpen, en daar deed Brutus een schepje bovenop met een nieuwe veldslag. Trillende drums en twee gitaristen die zich klaar maakten voor de aanval. Bleef het de eerste tien minuten iewat rustig, werden de registers compleet geopend met Zombie. Jawel, die hit van The Cranberries! Een startsignaal voor wat komen zou, en bij Fire brak de hemelse hel compleet open. Een niet te stoppen trein die (hoe kan het ook anders) een bloemlezing werd uit de twee albums. Alle publieksfavorieten zaten erin, van Baby Seal tot Sugar Dragon en natuurlijk All Along die voor een zinderende moshpit zorgde. Na de gitaarsalvo’s en de beukende drums dook Stefanie het publiek in, op weg naar een piano waar eerder Hantrax op zat. Het werd muisstil en uiterst intiem, en nog maar eens een teken hoeveel emoties Brutus weet te raken. Van agressie tot zelfreflectie, altijd ergens op zoek gaan naar je zelf.

Met de show in de Vooruit werd op eenvoudige wijze de puntjes nog maar op de i gezet. Brutus is een band met internationale allure die alles in zich heeft om zich te kunnen meten met de grote internationale voorbeelden. Wees er maar zeker van dat Stefanie, Peter en Stijn dit maar al te goed beseffen, dit heerlijke avontuur is nog lang niet over. Groots is dan ook het enige woord dat we kunnen verzinnen…

Tekst: Didier Becu
Foto’s : Ann Cnockaert

BRUTUS

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More