Home LiveFoto's STIJN MEURIS & Koninklijke Muziekkapel Belgische Zeemacht, Oostende Kursaal (07/06/2023)

STIJN MEURIS & Koninklijke Muziekkapel Belgische Zeemacht, Oostende Kursaal (07/06/2023)

by Hans Lenvain

Het concept is even simpel als het geniaal is en het is ook niet de eerste keer dat het wordt uitgevoerd: stel een (in dit geval 40-koppig) orkest samen en laat een zanger zijn nummers performen op de arrangementen die werden uitgeschreven ten dienste van dit orkest en deze songs.
De eerste voorbereidingen voor de avond van dit optreden werden reeds lang geleden opgestart. Want oorspronkelijk zou deze editie er eentje zijn met John Miles als centrale gast. Alles was in kannen en kruiken en arrangementen werden uitgewerkt. Maar toen kwam corona. En uitstel. En nog eens uitstel. Tot plots het overlijden van John Miles werd aangekondigd op 5 december 2021.

© Hans Lenvain – Stijn Meuris in de catacomben van het Kursaal

Het was dus aan de Koninklijke Muziekkapel om weer helemaal van nul te herbeginnen. Want een nieuwe editie kwam er sowieso. Het Koninklijk Werk Ibis in Bredene heeft de fondsen – en dus deze benefietvoorstelling – nodig. Niet om kinderen dagdagelijkse zaken aan te bieden maar om de kinderen extra’s te kunnen geven. Wat IBIS vzw doet voor deze kinderen kan je hier lezen.

Zelf zegt Stijn Meuris hierover: “Ik mocht getuige zijn van de bewonderenswaardige job die ze in die school uitvoeren met kinderen die daar, om allerlei privéredenen, behoefte aan hebben – 24/7! Respect.”

© Hans Lenvain – Stijn Meuris

Het was kapelmeester Bjorn Verschoore die – nadat het tragische nieuws over John Miles was doorgedrongen en verwerkt – met de naam Stijn Meuris op de proppen kwam. Hij was er van overtuigd dat Stijn zo’n performance aankon en besloot hem op te bellen.
De rest is geschiedenis en dit alles leidde ertoe dat uw trouwe dienaren van Luminous Dash op 7 juni aanwezig waren in het mooie Kursaal op de zeedijk van Oostende.

©Hans Lenvain – Dirigent en Kapelmeester Bjorn Verschoore

Dertien nummers van Noordkaap werden onder de loep genomen. Te nuanceren: uiteraard is er eentje, Arme Joe, oorspronkelijk van Will Tura maar het was de uitvoering van Noordkaap die werd herwerkt. En kwatongen kunnen beweren dat het slechts om 12 nummers ging maar dat komt omdat Wat Een Fijne Dag (van Raymond van het Groenewoud) en Het Zou Niet Mogen Zijn aan elkaar werden geplakt.

De mensen die de arrangementen hebben uitgewerkt voor de Noordkaap nummers zijn respectievelijk Dominique Vanhaegenberg, Henri Gerrits, Ilja Reijngoud, Thomas Van Gelder, Thomas “Patje” Mayade en Robbert Scherpenisse.

© Hans Lenvain – Stijn Meuris + Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Zeemacht

Wat ons eerst en vooral opviel was de klasse. Het is nu niet erg moeilijk om wat klasse uit te stralen in het Kursaal maar we bedoelen échte klasse. Het podium zag er piekfijn uit, de mooiste uniformen werden uit de kast gehaald…
En gelukkig zette die klasse zich verder van zodra het concert van start ging.

© Hans Lenvain

Stijn Meuris is een rocker in hart en nieren. Stijn stapt en beweegt als een rocker. Zingt als een rocker. Hij had zich niet in zijn mooiste kostuum gehesen maar stond er zoals je hem zou kunnen tegenkomen op de zeedijk of in de supermarkt. En daar waren we blij om. Hij rockte, schudde, sloeg, stampte, stapte,… zoals Stijn dat moet doen. Dat kan niet strak in het pak. Je verwacht dat Stijn dit doet bij Noordkaap maar ook met een heel orkest in zijn rug, is en blijft hij Stijn. Dampend, stampend, krakend en rauw als het moet, ingehouden en verfijnd als het kan.

©Hans Lenvain

Het optreden begon als een feestfanfare die Arme Joe speelde, duidelijk herkenbaar. Maar plots veranderde de toon, zwol alles aan, kwam Stijn uit de coulissen het podium op en voelde je in de onderbuik dat het er pal op ging zijn.
En dat was het ook.
Wat hebben we genoten. Wat een power, wat een klasse, wat een formidabele arrangementen!
Want zoals gezegd: het concept is simpel maar het dient goed te worden uitgevoerd. Wel, neem het van ons aan: alles klopte tot in de kleinste details. Strak gespeeld onder leiding van dirigent Bjorn Verschoore en geweldig gezongen door Stijn.

© Hans Lenvain

De volledige setlist van de avond: Arme Joe, Panamarenko, Het Komt Voor In De Beste Families, Gigant, Dood Aan Alle Meisjes, Druk In Leuven, Een heel Klein Beetje Oorlog, Ramsj, Zoals Een Mooi Verhaal, Van God Los, Wat Een Fijne Dag/Het Zou Niet Mogen Zijn, Satelliet Suzy, Ik Hou Van U.

© Hans Lenvain – Stijn Meuris en Bjorn Verschoore na het concert

Stijn was kapot na het optreden.
“Na een optreden met Noordkaap ben ik nooit moe maar dit is zo anders. Dit vraagt zoveel concentratie, zoveel voorbereiding, zoveel van jezelf. Maar tegelijk heb ik natuurlijk ook het bijzonder fijne gevoel dat we dit neergezet hebben.”

Blijf je nog een nacht in Oostende?
“Neen, ik rij nog 200km naar huis, ik moet morgenvroeg in Hasselt zijn.”

Is dat wel verstandig als je zo moe bent?
“Dat gaat wel, dat is een bepaalde vermoeidheid. Ik luister naar een podcast en ik neem wat zoete snacks mee in de auto. En fruit natuurlijk! Deze peer gaat ook mee. Fruit… ik ben een jongen van Limburg, he.”

Stijn, “voorzichtig op de boan, hé”!

© Hans Lenvain

We horen van heel veel mensen dat ze niet op de hoogte waren van dit concert en dat hebben we ook moeten vaststellen. Het Kursaal was niet uitverkocht terwijl Stijn + Muziekkapel van de Belgische Zeemacht die zaal misschien wel drie keer uitverkocht krijgt. Wij van Luminous Dash zullen er alleszins waakzaam voor zijn dat zulks prachtig gebeuren niet meer zonder de nodige aandacht plaatsvindt. Dit concept en deze professionaliteit verdienen dat gewoon!

© Hans Lenvain

We willen de mensen van het Kursaal bedanken voor het warme onthaal, de Marinekazerne Bootsman Jonsen in Oostende voor het vertrouwen, de mensen van de Muziekkapel van de Belgische Zeemacht om ons warm te verwelkomen en tenslotte Stijn die ons toeliet in zijn omgeving terwijl het toch hard werken was, zowel op de repetities als in het Kursaal.

Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Zeemacht op Facebook
Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Zeemacht op Instagram
IBIS vzw op Facebook
Noordkaap op Facebook

©Hans Lenvain

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More