Home LiveFoto's SLOW PILOT Sint-Gillis-Waas, Atelier 1868 (22/02/2024)

SLOW PILOT Sint-Gillis-Waas, Atelier 1868 (22/02/2024)

by Bart Verlent

Foto’s: Cath Van Laere

Het is ondertussen alweer zes jaar geleden dat het debuutalbum Gentle Intruder van Slow Pilot verscheen. Deze plaat, die werd opgenomen met Jasper Maekelberg achter de knoppen, maakte veel indruk en werd overal lovend onthaald. Op een vervolg moesten we een tijdje wachten. Natuurlijk was er ‘het virus’ maar Pieter Peirsman maakt ook deel uit van Hooverphonic en Walrus en die bands gingen op tournee. Dat deden ook Maarten Van Mieghem (Walrus en Yevgueni), Sebastian Leye met Portland, Delv!s en Noa Lee, Laurens Dierckx met Vitja Pauwels en Laurens Billiet met Douglas Firs en Senne Guns. Pieter, Sebastian en Maarten gingen ook nog de hort op in Nederland en België met de rockumentary Slow Pilot Plays Jeff Buckley. Veel tijd om nieuwe nummers op te nemen was er dus niet.

Tot in januari van dit jaar, toen verscheen uit het niets de nieuwe single What You Gonna Do die de band had ingeblikt met producer Luuc Cox (Shameboy). Samen met de single was er de aankondiging van het tweede album dat dit najaar nog zal verschijnen op het Nederlandse label Polymoon Music (dat ook de muziek uitbrengt van onder andere Noa Lee, Brent Beukelaer en Rosa Butsi). Ondertussen is het album opgenomen en wil de band de nieuwe nummers live uitproberen.

In het landelijke Sint-Gillis-Waas is er een nieuwe artistieke plek: een gerestaureerde oude hoeve die dateert uit 1868 kreeg de naam Atelier 1868. De band kwam er, in trio bezetting, heel intiem de nieuwe nummers (en een paar oude) voorstellen. De gezellige hoeve zat afgeladen vol met een erg dankbaar publiek.

Pieter nam zang en gitaar voor zijn rekening, Maarten kreeg de zware taak om bas, drums, backingtrack, geluid en licht in goede banen te leiden en Sebastian kleurde de nummers in met briljante gitaarlijnen. En al waren ze maar met drie, toch kregen we een overtuigend bandgeluid dat een goed beeld gaf van de nieuwe tracks.

De nieuwe liedjes klonken een stuk subtieler dan het oude werk, iets toegankelijker ook. Peirsman kan met zijn stem enorm veel aan en schakelt gemakkelijk tussen hoog en laag. In het verleden werden die overgangen vaak ondersteund met nogal bombastische arrangementen. Dat laatste is op de nieuwe nummers minder het geval waardoor ze wat soepeler klinken zonder plat te worden. Dat merkten we vooral toen ze Black Widow speelden dat op Gentle Intruder staat, een iets steviger nummer dat hier en daar wat over the top klinkt.

Hoe lovend we ook waren over Gentle Intruder, we denken dat de band met de nieuwe nummers een serieuze stap naar voor heeft gezet. Als het nieuwe werk op het album ook zo ingetogen klinkt, dan gaat dit zeker een topplaat worden. Over het optreden kunnen we alleen maar heel positief zijn, er waren af en toe een paar schoonheidsfoutjes maar toch klonk het allemaal prachtig, zelfs in kleine bezetting.

Een dezer dagen mogen we de nieuwe single Lost verwachten en ook deze track klonk live veelbelovend, dus daar kijken we zeker naar uit.

FACEBOOKINSTAGRAM

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More