Home Belgisch SITKA + JEF MERTENS + JEAN D.L. Gent, Muziekcentrum Kinky Star (03/06/2023)

SITKA + JEF MERTENS + JEAN D.L. Gent, Muziekcentrum Kinky Star (03/06/2023)

by Patsker Omaer Beguin

Rustige invalswegen en overvolle terrassen in Gent lieten er geen twijfel aan bestaan dat de opkomst voor een avondje experimentele muziek niet aan de hoge kant zou liggen. De eerste set van Sitka werd dan ook een beetje later dan voorzien gestart en gaf ons zo de kans om te  keuvelen over de klankstructuren die de Kinky Star op deze avond zouden aankleden.

Een kaasplankje met gitaardrones snijden
Ben Van Houdt brengt sinds 2015 onder de alias Sitka experimentele werkjes met gemanipuleerde gitaarklanken uit. Van Houdt bouwde zijn set langzaam op door met strijkstokken schurende drones op zijn gitaar te creëren en die dan één voor één te gaan loopen tot een massieve brij van hallucinante vervormde klankconstructies. Sitka gebruikte niet alleen elektronische pedalen en modules om zijn dronesnijwerk te produceren. Met een recente reel-to-reel-recorder nam hij delen van de ‘dronekaasplank’ op om deze opnieuw in een steeds herhalende modus af te gaan spelen. De goed geslaagde set dampte in noise en industriële texturen. Enkele aanwezigen werden onder de galmende drones in een soort van trance geduwd. Van onze zijde kon en mocht het schuren en sissen nog wel wat langer doorgaan.

Kriebelend gefriemel
Het was al een tijdje uitkijken naar de duo-set van Jef Mertens en Jean D.L. (De Lacoste). Mertens is vooral bekend als filmmaker en bezieler van de ter ziele gegane cassette labels Dadaist Tapes and Taping Policies. Jean D.L. zagen we een tijdje geleden nog aan het werk in het punkhol The Pit’s in Kortrijk waar hij een minimalistische ambientset gaf.

Het duo bracht onlangs nog maar het album Wall on the Floor uit op 291 (een sub label van Dadaist Tapes waar Mertens zijn solo- en samenwerkingswerk op uitbrengt). De twee gitaristen hadden er zin in. We kregen een gevarieerde brok vrije geluidsvorming waar D.L. de hoofdrol op zich nam. Allerlei werktuigen werden uit de gereedschapskist gehaald om de snaren mechanisch te bewerken. Mertens stimuleerde met priemende en subtiele snarengekriebel zijn partner tot complex schaaf- en scheurwerk op de snaren. Mertens had zichtbaar plezier (hij kon zijn glimlach nauwelijks onderdrukken) om D.L. op stang te kunnen jagen met zijn friemelende vibraties. Beiden traden op deze avond nog maar voor een derde keer samen op en genoten van duidelijk hun improvisaties. De aanwezige geïnteresseerden kregen een boeiende brok ‘laweit met ballen’ tussen de tanden die ook naar ons gevoel ietsje langer mocht doorrazen.

Sitka BandcampJef Mertens BandcampJean DL BandcampJean DL Facebook

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More