Home LiveFoto's HISTORY OF METAL Maldegem, CC Den Hoogen Pad Maldegem (26/10/2023)

HISTORY OF METAL Maldegem, CC Den Hoogen Pad Maldegem (26/10/2023)

by Hans Lenvain

Op een duffe donderdagavond begaven we ons naar het cultureel centrum Den Hoogen Pad in Adegem, deelgemeente van Maldegem. De verwachtingen lagen niet bijster hoog maar op een weekdag Franky De Smet – Van Damme aan het werk zien, is meer rock-‘n-roll dan voor de buis hangen. Ook al gaat het over een voorstelling in een cultureel centrum: iets is beter dan niets.

Op het podium staat de immer charmante Sofie Engelen aan de zijde van Franky. Zij is de zogenaamde verteller van dienst en omdat dat zo overal aangekondigd staat, wisten we niet goed wat te verwachten. Een verteller, Franky als een zanger maar ook verteller en een band. In een cultureel centrum… Wat moet je daarvan verwachten?

© Hans Lenvain

Hadden we ons huiswerk maar gemaakt!
Dan hadden we de band wel wat kunnen oriënteren: Vincent Van Santfoord en Tim Vinck aan de gitaar, Herwig Scheck op de bas (vervangen voor het optreden in Adegem) en Tibo Polleunis aan de drums. Dan hadden we op voorhand al de gitarist en drummer van Boskat kunnen spotten en hadden we kunnen weten dat er stevig van jetje zou worden gegeven. En dan hadden we alvast een afwezigheidsbriefje voor het werk kunnen regelen voor de dag nadien…

© Hans Lenvain
© Hans Lenvain

We zagen Franky de parking op scheuren en in het voorbij lopen liet hij weten dat hij eerst en vooral het podium op moest voor de soundcheck. Hoezo soundcheck?
We kwamen de zaal in en… Halleluja! Daar stond alles in gereedheid voor een stevig feestje van formaat. Na de soundcheck moet Franky onze glimlach en de twinkel in onze ogen hebben gezien want hij kwam naar ons toe met de boodschap dat hij anderhalf uur moest zingen en hij dringend zijn stem moest gaan opwarmen. En dat het de moeite zou worden!

Over de voorstelling kunnen we weinig kwijt, ze valt en staat deels door de indrukwekkende lijst aan songs die er door geblazen worden. En het is inderdaad zo dat er tussenin al eens een anekdote wordt verteld. Sofie haalt veel inspiratie aan het lijstje talloze metalzangers die ze reeds mocht interviewen en Franky haalt de anekdotes uit zijn persoonlijke geschiedenis. Steeds leuk om te horen, nooit vervelend of belerend.

© Hans Lenvain

Maar het meest indrukwekkende is toch de muziek die tussen de anekdotes live wordt gebracht. Op een uitstekende manier. En laat je niet inpakken door de zeemzoete stem van Sofie Engelen: als zij de micro neemt om een zangpartij op zich te nemen, is het plaatje helemaal compleet.

Het is ook Sofie die het publiek erop wijst dat de eerste rijen stoelen gewoon los staan en dus opzij kunnen worden geschoven “als je daar de behoefte toe voelt”. We geven niets van info vrij over hoe zo’n voorstelling verloopt maar als je zelf wat nadenkt, weet je precies hoe zoiets uit de hand kan lopen.

© Hans Lenvain

We ontmoeten Franky na het optreden:

Franky, we wisten niet eens dat je dit kon!
Ik ook niet! (lacht) Toen ik die lijst songs door kreeg dacht ik meteen: waar ben ik aan begonnen? (lacht opnieuw)

Werkelijk indrukwekkend. Hoe doe je dat?
Ik ga daar heel eerlijk in zijn: als ik ook nog maar een beetje ziek zou worden, kan ik de helft van die nummers niet zingen. En zoals je zelf gezien hebt, doe ik voor iedere voorstelling serieuze stemoefeningen. Dat is gewoon nodig als je zo diep moet gaan.

Maar die hele voorstelling staat als een blok graniet. De nummers, de medleys,… alles wordt superstrak gespeeld en gezongen. Lang op geoefend?
We moeten ook daar eerlijk in zijn: de eerste shows waren nog een zoektocht. Daarna voelden we dat het samen kwam en dat hebben we niet los gelaten. Die muzikanten, allemaal piepjong en dat wil ik toch nog eens benadrukken, hebben al die partituren uitgeschreven. Ik heb maar aangesloten als de volgorde en de manier waarop al vast lag. Ik moest het nemen zoals het kwam en dat gaf wel wat druk. Maar nu ben ik daar heel blij over en we voelen inderdaad allemaal dat het nu een geheel is en werkt.

© Hans Lenvain

En of het werkt! Wij waren alvast enorm onder de indruk en hadden een super leuke avond! Bedankt Franky en Sofie!

Hieronder vind je het lijstje van de culturele centra die de komende weken worden gesloopt. Wees snel want veel voorstellingen zijn (zo goed als) uitverkocht!

Concertagenda History of Metal

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More