Home LiveFoto's COLT + MADO Brussel, Botanique (26/01/2024)

COLT + MADO Brussel, Botanique (26/01/2024)

by Hans Vermeulen

Laten we het even hebben over Coline & Toitoine. We zagen hen als duo optreden in het voorprogramma van Uma Chine in volle covid-restrictiemodus en dat is – we zijn het allemaal al bijna vergeten – nog maar een goeie 2 jaar geleden. Het was 17 december 2021 in de N9. Zangeres Coline Debry en toetsenist Antoine Jorissen hebben de wereld onder hun voeten kennelijk nog aanzienlijker herschikt dan de rest van de wereld. Het tweetal is ondertussen een kwintet geworden wat live natuurlijk een pak meer mogelijkheden biedt, en ze zijn ook doodleuk van naam veranderd. Ze behielden vier letters uit hun originele naam en kwamen uit bij COLT. Coline & co zijn in het Brusselse enorm populair want de Orangerie van de Botanique was al héél lang uitverkocht. Vlaanderen hinkt nog maar eens achterop.

Ze hadden een voorprogramma mee, het is een beeldschone vriendin uit Parijs, ze heet Mado. Mado wil haar echte naam nog niet prijsgeven en bracht vorig jaar haar debuut ep Aquarium uit. Ze heeft heel leuke logo’s en clips. Haar songs zijn dansbaar als een lentebries en haar nummers gaan over de liefde. Het blijft een thema dat artiesten beroert. Eén van haar songs heet Billie en misschien is dat helemaal geen toeval want Mado’s stem is prachtig en doet zeker denken aan de net iets bekendere Billie Eilish. Ze had een band bij, drie mecaniciens met een witte overal waarop een rood hart gedrukt stond op de plek waar hun hart zich bevindt. Songs over de liefde, dus “I Love”. Das Pop? Lees je mee?

MADO

‘Billie Mado’ maakte vooral indruk met de flair waarmee ze het podium innam. Leuke bindteksten en van niets of niemand onder de indruk. Deed ons denken aan de succesvolle passage op hetzelfde podium vorig jaar rond deze tijd van Orlane. We hebben na één concert wel het gevoel dat de nummers een beetje een variatie op hetzelfde melodische thema zijn maar het zijn wel songs die heel erg gesmaakt werden door de COLT-fans. Als je bijvoorbeeld Paradis beluistert dan hoor je een soort song die op zijn Angèles erg vlot ‘wegluistert’ maar hierdoor dus originaliteit mist. Mado’s zwoele stem doet elke weerstand echter wegsmelten. Tijdens een overtuigend Les Parisiennes moesten we niet alleen aan Orlane denken maar ook aan een andere Française, met name Kalika.

Ons baserend op de stijle opmars van Orlane durven we vandaag voorspellen dat we Mado nog vaak gaan terugzien voor een groot publiek en daar zijn Toi et Moi alleen maar blij mee. De manier waarop ze zingt in dit nummer had in de jaren ’60 heel zware concurrentie geweest voor de Bardot’s en de Birkins van deze sensuele wereld.

De drie muzikanten van COLT bevonden zich op Soulwaxerige wijze op een soort tweede verdieping, weliswaar zonder dak en met slechts één drummer, geflankeerd door bas en piano. We konden tussen het gejoel van de fans enkel de naam van de pianiste verstaan, Magalie. Want of er gejoeld werd. Coline diende vaak lang te wachten tussen de nummers door om iets te kunnen zeggen en hoe langer ze zweeg hoe harder het getier van opwinding in een uitverkochte Botanique werd. COLT mag overigens niet verward worden met een gelijknamige Poolse band van een kwarteeuw geleden. Vorige herfst kwam de eerste ep onder de huidige naam uit, Mille Vies. Ze verwijzen naar zichzelf naar ‘Colt le duo’.

ANTOINE JORISSEN & COLINE DEBRY aka COLT

De outfit op de hoes, wit met verfvlekken in vooral blauwe tinten, was ook wat ze droegen in de Orangerie. Mille Vies opende ook het optreden op een fluisterende en opbouwende manier. In tegenstelling tot de ep Soma onder hun vorige naam is het Frans de voertaal op de nieuwe ep. Het blijft geweldig om beiden bezig te zien op het podium. Coline en stilstaan, dat gaat niet samen, en het is daarom des te verwonderlijker dat ze zo geweldig en krachtig bij stem bleef. De vaak Muse-achtige uitspattingen aan de launchpad en het elektro-eiland waarop Antoine zich had geposteerd kwamen natuurlijk ook erg sympathiek en begeesterend over. Scooter was een bommetje hoewel wij het een geforceerd nummer vinden dat teveel productie onderging en een beetje de sterke punten van het duo maskeerde.

La Salle Aux Lumières etaleerde haar hoge prachtstem en waar ze het best in zijn, sfeervol opbouwen van knap uitgewerkte elektro-parels dus! Rapper Diego is de broer van Coline en was de eerste gast van de avond. Samen brachten ze onder een overdonderende euforische publieksreactie Break Up With Your Cellphone. Je raadt het al zeker? Een zee van smartphones vulde de zaal….. Say no more.

Een vrolijke terugkeer naar het grappigste nummer van Soma kregen we in het Engels met Under My Arms dat inderdaad verhaalde over de eerste pijnlijke okselscheerbeurt van Coline. Niet alle songs moeten over de liefde gaan toch? Het nummer Saveur speelden ze slechts voor de derde keer samen en had een speciale betekenis. Het nummer werd geschreven voor haar mama en jaja die was met een uitgebreide uitgelaten delegatie van de familie Debry aanwezig en werd flink bejubeld.

Voorts brak Coline een lans voor de laatste gast van de avond, zonder wie ze nooit in hun talent hadden geloofd. Yusuf, hopelijk juist geschreven, mocht een emotioneel nummer mee rappen. Waar elektro soms storend volgepropt kan lijken is de grandeur van een sterk Démarre onweerstaanbaar en dat was de eigenlijke aanzet van een zinderende finale met een erg gevarieerd en ijzersterk Lachez-Moi in een hoofdrol. Coline ging niet het publiek in, dat hoeft ook niet want als iedereen het doet is er niets meer aan. De heerlijke schaduw-lichtshow in het slot vonden we veel leuker als extraatje bij een song als Chaos. Coline haalde erg imponerend uit in het refrein. Wat een geweldige stem heeft ze toch?!

Alvorens het epische Insomnies gespeeld werd als slotnummer wist Coline nog groot nieuws te melden. Twee concerten voor februari 2025 staan al gepland, eentje in het Parijse La Cigale en eentje in de grote zaal van de AB. Op het moment dat je dit leest is dat concert wellicht al uitverkocht, afgaande op het succes van de kaartenverkoop voor dit concert.

Het was ook aan de merch over de koppen lopen tot lang na het optreden want iedereen wilde met COLT op de foto of naar huis wandelen met een paar COLT-socks rond de voetjes, als extra bescherming tegen de gure wind. Opmerkelijk was de lauwe reactie bij aanvang van het nochtans briljante tweede en laatste bisnummer Re-Boot. Het was een extraatje en een ‘specialeke’ volgens Coline en wij vonden dat één van de knapste nummers. Maar het is vaak zo met niet meebrulbare nummers als ze niet gekend zijn. Het weerhield de fans er wel niet van om even massaal uit de bol te gaan als COLT in groepsmodus vooraan afscheid kwam nemen voor de geweldige avond. COLT is nu al CULT.

MADO : websiteinstagram
COLT: website instagramfacebook

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More