Home LiveFoto's CHANTAL ACDA TRIO Gent, Huis Van Alijn (21/08/2020)

CHANTAL ACDA TRIO Gent, Huis Van Alijn (21/08/2020)

by Bart Verlent

Eind vorig jaar bracht Chantal Acda het sublieme album Püwawau uit. Daarop werkte ze samen met het Nederlands Kamerkoor NXT, het hedendaags klassiek Ensemble88 en tal van klassemuzikanten. Voor het optreden in Gent pakte Acda uit met een beperkte bezetting. Op eufonium, trompet en backings fleurde Niels van Heertum (Mâäk, Marble Sounds) de nummers op en Gaetan Vandewoude (Isbells) vulde aan met ingetogen percussie, backings en dromerige gitaarklanken.

(c) Cath Van Laere

De setting van de avond kon ook tellen. De mooie binnentuin van het Huis Van Alijn was de perfecte omgeving voor de intense nummers van Chantal Acda.

Tijdens de corona lockdown heeft ze niet stilgezeten. Ze schreef veel nieuwe nummers en die stelde ze met veel plezier voor. Het zijn allemaal pareltjes die ons ontroerden en het was een hele eer om ze als eerste te mogen horen. Of het nu een nummer was dat ging over een nachtelijke wandeling toen ze een oud vrouwtje zag dat probeerde te communiceren met de overburen, of een song waarin Chantal de gedachte neerschreef dat de mensheid zou veranderen in deze coronaperiode… allemaal waren het pakkende verhalen met wondermooie muziek.

(c) Cath Van Laere

Naast de try-out van het nieuwe werk, kregen we ook ouder materiaal zoals het prachtige My Night, waarin Gaetan Vandewoude zijn gitaar liet klinken als die van Bill Frisell, of het lied dat Acda voor haar vader schreef: Ams Up High. Ook werden er herwerkte songs gebracht uit haar Distance, Light & Sky project (samen met Chris Eckman van The Walkabouts en Acda’s wederhelft Eric Thielemans) zoals The Lifter en Son.

(c) Cath Van Laere

Chantal creëerde magische momenten met haar ingetogen stem en gitaar, die op sublieme wijze werden ingekleurd door haar twee collega muzikanten. Niels van Heertum maakte zalige klanken met zijn eufonium en trompet die hij dan nog bewerkte met effecten zodat ze wel heel bijzonders klonken. Ook het gitaargeluid van Gaetan Vandewoude gaf iets extra aan de nummers. Hij zorgde ervoor dat de songs heel wijds klonken. Deze drie topartiesten vulden elkaar perfect aan en zorgden voor een unieke avond die nog lang in ons geheugen zal blijven hangen.

(c) Cath Van Laere
(c) Cath Van Laere
(c) Cath Van Laere
(c) Cath Van Laere

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More