Home LiveFoto's BWANA & NEWMOON Brussel, Botanique (29/03/2024)

BWANA & NEWMOON Brussel, Botanique (29/03/2024)

by Bart Verlent

Je zal maar een album op de markt brengen met de titel Nothing Hurts Forever waarna, een paar maanden later, de wereld in lockdown gaat. Dat was het geval bij de Antwerpse shoegazers van Newmoon. Het album was al een serieuze stap voorwaarts en ze konden gaan touren in het buitenland maar alle buitenlandse optredens werden geannuleerd. De band heeft het gelukkig overleeft en staat anno 2024 sterker dan ooit.

Het bewijs is te horen op de derde langspeler Temporary Light die ze hebben ingeblikt met Thomas Valkiers achter de knoppen (die ook sommige extra partijen inspeelde op gitaar en percussie). Simon Scott van Slowdive stond in voor de mastering en het is het eerste album waarop nieuwe drummer Conor Dawson meespeelt.

De band gaat nu eindelijk terug op Europese tournee maar ze staan eerst in de Botanique in Brussel. Het is al van de zomer 2021 geleden dat Newmoon op het podium stond, wat echt wel lang geleden is. We waren dus benieuwd of de band nog zo energiek klonk als vroeger en hoe hun straffe nieuwe songs live zouden klinken.

Friedel Dufait alias BWANA mocht de avond openen. Na selecties in Humo’s Rock Rally en Sound Track was ze dit jaar één van de winnaars van De Nieuwe Lichting van Studio Brussel. Friedel heeft een herkenbare, krachtige lage stem die ze combineert met melancholische gitaarlijnen, soms solo of met band. In Brussel had ze haar band bij plus een groot deel van haar fanclub die super enthousiast reageerden op elk nummer.

Dufait bracht met Gilles Celis op gitaar, Arno De Ros op drums en Bram Janssens op bas een heel gevarieerde set die ging van donkere melodieuze indie, die in de richting ging van PJ Harvey, tot hoekige punky songs met af en toe een grungy randje. Singles Lonely Happy en Beeville gaan dan weer meer de richting van de melancholische indie uit en waren eigenlijk ook de hoogtepunten van de avond. De cover Post Break Up Sex van The Vaccines was leuk maar niet echt een meerwaarde in de set. We horen veel talent bij Bwana, maar de band is duidelijk nog op zoek welke richting ze uit willen gaan. Uiteindelijk zullen ze hun weg wel vinden.

Newmoon weet wel al duidelijk welke weg ze uit willen en dat doen ze op meer dan indrukwekkende wijze. Dat bewees het Antwerps vijftal met veel overtuiging in de Botanique. Ze openden met Eternal Fall (tevens het eerste nummer van Temporary Light) waarin opviel dat drummer Dawson een extra dimensie geeft aan het Newmoon geluid. Hij drumt met zoveel overtuiging, energie en power dat zijn inbreng een meerwaarde is. Conor legde samen met bassist Robby Geybels een mooie basis waar de drie gitaristen een fluwelen wall of sound op konden leggen met de warme zachte stem van Bart Cannaerts als kers op de taart.

Het viel totaal niet op dat het al zo lang geleden was dat de shoegazers op een podium stonden. De energie en het speelplezier spatten er vanaf zodat we dan ook ten volle konden geniet van al het moois dat de band de zaal instuurde. Natuurlijk bestond het grootste deel van de set uit nummers van de nieuwe plaat plus de klassiekers Helium en Head Of Stone uit debuutplaat Space. Helaas werd uit het vorige album – Nothing Hurts Forever – enkel Give Me Pain gespeeld, terwijl daar toch ook heel wat sterke nummers op staan. Maar je kan niet alles willen natuurlijk, dit optreden stond uiteraard in het teken van Temporary Light. Ook kregen we een nieuwe, onuitgebracht nummer 1000 dat een zalige combinatie was van shoegaze met postrock tinten.

Na een dik uur zat de set er al op en waren we weer van onze sokken geblazen door Newmoons overtuigende doortocht in Brussel.

De nieuwe nummers klinken live iets steviger dan op plaat zonder aan subtiliteit in te boeten en dat is best uniek. Cannarts was heel dankbaar tegenover het publiek en vertelde ook dat de band voor de opnames twijfelde om nog verder te gaan, omdat ze dachten dat niemand op een nieuwe Newmoon plaat zat te wachten. Die twijfel was voor niks nodig, dit is echt wel een topband die heel bescheiden blijft maar groots uitpakt. Ze zijn dan ook klaar om de volledige wereld in te pakken met hun geweldige songs en sublieme liveset.

BWANA: FacebookInstagram
NEWMOON: FacebookInstagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More