Home LiveFoto's ALCATRAZ Pre-party (11/08/2022)

ALCATRAZ Pre-party (11/08/2022)

by Johan Vanparys

Tekst: RJ
Foto’s: Johan Vanparys

In de stoffige woestijn van sportdomein De Lange Munte in Kortrijk hield Alcatraz voor het eerst een volwaardige aanloopavond. En nog wel op de Swamp stage: het grootste indoor podium. De toegang was exclusief voor 2.500 inwoners van Kortrijk en Zwevegem, de kampeerders en alle Alcatraz-medewerkers. De teller aan poort klokte uiteindelijk af op maar liefst 6.500 toeschouwers. We mogen dus eigenlijk wel van een volwaardige festivalavond spreken. Vooral het initiatief van gratis tickets voor de inwoners werd zéér sympathiek onthaald. Alle beschikbare tickets waren op nauwelijks enkele uren de deur uit.

Als feestmeesters van deze pre-party werd gekozen voor tribute bands AC/DC UK, The Iron Maidens en van eigen bodem Bulls on Parade. Deze Vlamingen zijn de strafste RATM tribute band van Europa en stappen in oktober op het vliegtuig voor een tournee in Australië.

Tribute bands brengen gekend werk. Met meer nieuwsgierigheid werd uitgekeken naar de eerste twee band op de affiche. Die plaatsen waren weggelegd voor twee finalisten uit de Alcatraz Bash. Deze ‘harde’ rockrally werd eind 2019 opgestart maar kende een woelig verloop door je-weet-wel-wat. De eerste live selectieronde vond plaats begin maart 2020. Pas uiteindelijk in april 2022 mochten zes finalisten – uit ongeveer 200 inzendingen uit binnen- en buitenland – uitmaken welk naar het zomerfestival mocht. De keuze viel op Fat Bastard en Ethereal Darkness. De melodic death/doom van Ethereal Darkness uit Brussel kreeg de openingsplek van de Helldorado-tent op zondag. De briesende rock & roll à la Motörhead van Fat Bastard was geknipt voer voor de pre-party.

“Maar weet je wat? We gooien er op de pre-party nog een band bij”, vonden de organisatoren. Volgens de jurynota’s was BEUK uit Brugge de derde in de eindstand. Daar werd het onverwachte telefoontje op gejuich onthaald. Meer dan 200 concerten hebben BEUK tot een live-machine geslepen en voor dit enorme podium was hun goesting bijzonder groot. Ook voor hun groeiende schare fans werd dit een hoogdag.

De set startte met de nieuwe single Woord voor Woord. Die was daags voordien op Willy Radio gepresenteerd als voorbode van een nieuwe ep met producer Ace Zec. Van zodra BEUK van wal stak, stroomden de nieuwsgierige bezoekers binnen. En vooral: ze bleven staan en ze werden van langsom enthousiaster. Het is niet evident om zonder een zak radiohits toch met eigen werk een publiek te kunnen blijven boeien. Maar zanger-bassist Roel Jacobus, gitarist Meyke Demey en drummer Laurent De Moor kregen van begin tot eind de handen op elkaar. Een pluim op de hoed van het selectiecomité van Alcatraz.

Aan het optreden van Fat Bastard uit de regio Antwerpen hing een gouden maar ook een zwart randje. Zanger Jorn Mazet, drummer Kurt Pals, gitarist Jan Sommeryns en bassist Geller Van Reeth hebben een nauwe band met het Kempense festival Frietrock. In het voorjaar ging een schok door de nationale metal & rock gemeenschap toen één van de grote bezielers van dit festival Jan ‘Kilowatt’ Danneels uit het leven stapte. Fat Bastard vatte het concert op Alcatraz op als een eerbetoon aan ‘the hammerguy’. Het werd een viering van zijn leven en luide oproep naar iedereen om bij mentale moeilijkheden iemand aan te spreken in plaats van ermee te blijven zitten.

Los van de emoties die bij dit grote gebaar door het publiek zinderden, ging het kwartet ook muzikaal met een groot hart te keer. De riffs en drums raasden door de tent, aangevuurd door showbeest par excéllence Jorn Mazet. De band kreeg halverwege nog extra poeier door de toevoeging van een tweede gitarist: de ervaren en bekende Mario Poncin. Ook voor Fat Bastard was de Swamp Stage met mijlen voorsprong hun grootste podium ooit. En daar hebben ze maximaal gebruik van gemaakt om fans te winnen.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More