Home Lijstjes HET BESTE VAN 2023: Mattias De Backer (KORINTHIANS/Dark Entries Nights)

HET BESTE VAN 2023: Mattias De Backer (KORINTHIANS/Dark Entries Nights)

by Nel Mertens

Zijn wortels zitten in de newwave- en postpunkscene, maar vertaalt zich dat ook in het eindejaarlijstje van Mattias De Backer? Hij kijkt toch iets breder dan de eigen scene, want in het lijstje van de frontman van de Gentse band Korinthians en mede-organisator van de Dark Entries Nights, is zelfs wat techno geslopen!

© Johan Bauwens

Beste album/single Belgisch  
HIGH HI hoort bij het beste dat de voorbije jaren uit ons land is gekomen. Ook ULTRA SUNN neemt een hoge vlucht met een herkenbaar geluid en indrukwekkende internationale tournees. Meestal zeg ik dat België een enorme kwaliteit heeft aan muziek binnen het postpunkgenre, al kan ik me niet direct dé memorale plaat van 2023 in Belgische wave- of postpunkmiddens voor de geest halen.
Met KORINTHIANS hebben we natuurlijk dit voorjaar een nieuw album A Major Walk uitgebracht, en dat is behoorlijk straf, maar ik ben natuurlijk wat vooringenomen.
Buiten het genre toch ook een hat-tip voor CHARLOTTE DE WITTE, die langzaamaan de hele wereld inpalmt met haar techno.

Beste album/single internationaal
Ik ben een heel grote fan van het werk van AGENT SIDE GRINDER. Hun nieuwe plaat Jack Vegas is alweer een voltreffer.
Dit jaar leerde ik ook KITE kennen. Wekenlang heb ik ge-binge-luisterd naar hun releases – meestal ep’s. In 2023 brachten ze de single Don’t Take The Light Away uit.
In 2023 ben ik ook weer veel intensiever naar hardere elektronische muziek beginnen luisteren. De hit van het jaar is natuurlijk Push Up van CREEDS. Ook aan te raden: UNLOGIX, SKÖNE, SONS OF CHARLIE.

Beste concert
Het is al van eind vorig jaar maar het optreden van THE SOFT MOON is een van de beste shows die ik ooit heb gezien. Ik was al een grote fan, maar nu echt helemaal starstruck.
Recent speelden we in Parijs samen met DAYS OF SORROW. Die hadden een echt leuke, dansbare set. Sympathieke kerels ook. Maar ik moet zeggen: werk, gezin en een band combineren betekent jammer genoeg dat ik zelf maar weinig naar concerten kan gaan.

Wat was voor jou dit jaar de meest memorabele muzikale gebeurtenis?
Memorabel in negatieve zin was het plotse en veel te vroege overlijden van Bart Doumen van Into The Dark.

Memorabel voor KORINTHIANS: een album release tour die ons gevoerd heeft naar België, Nederland, Duitsland en binnenkort opnieuw het Verenigd Koninkrijk.

Stel zelf je favoriete Belgische festivalaffiche voor 2024 samen.
Daarvoor zou ik graag MADENSUYU en HITCH weer uit de doden opwekken. Ook wil ik GIRLS IN HAWAII boeken van toen ze hun album Everest uit hadden en GOOSE van What You Need. HIGH HI mag er ook op. A SPLIT-SECOND. En dan misschien nog wat sympathieke collega’s, zoals DISORIENTATIONS, PARTIKUL en NEL & JP.
Had ik trouwens al verteld dat ik nu samen met Dark Entries de organisatie opneem van Dark Entries Nights? En dat NEL & JP daar binnenkort op de affiche staan? 23 december. Kinky Star Gent.

£

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More