Home Lijstjes HET BESTE VAN 2022: Mishi Erine (HIMShe)

HET BESTE VAN 2022: Mishi Erine (HIMShe)

by Mark Van Mullem

Mishi Erine is de vocaliste van het Gentse HIMShe dat grossiert in sfeervolle donkere poëtische gloomy pop, badend of diep gedrenkt in David Lynchiaanse sferen. Met reeds een sterke eerste ep op zak (Stay, 2020) pakt de formatie dra uit met nieuw werk getiteld Ideals, met daarop een wonderlijk mooie cover van Einstürzende Neubautens Sabrina dat je sinds 15 december al kunt beluisteren op de diverse streamingplatvormen. Of EN één van Erine’s favorieten is? We vermoeden van wel…

Beste Belgische single
NAIMA JORIS – While The Moon
Meteen was ik verkocht voor de warme organische allesomvattende sound…, het klinkt bijna alsof het allemaal geen moeite koste. Het bezingen van ‘het donkere’ met een warmte van jewelste in je stem, bijzonder mooi. Erg tegenstrijdig, net wat we leuk vinden! De plaat is ook erg mooi gearrangeerd en geproducet met oog voor subtiliteit en detail.

Beste album of single Internationaal
KATE TEMPEST – The Line is a curve
Ik vind het al altijd verwonderlijk, maar blijkbaar heb ik een zwak voor rap, haha. Nu, dit is geen gewone rap maar ‘spoken word’ in een skeletproductie, poëzie die dan nog eens wondermooi minimalistisch maar erg fundamentalistisch gearrangeerd is. Sterk en door de ziel snijdend, zowel tekstueel als muzikaal. Zij doet poëzie herleven. In 2012 kreeg ze nog een prijs voor ‘Innovation in poetry’. Dat alles ingepakt in humeurige elektronica met wat pop, rock en hiphop-elementen and ‘a good punch’. Die albumtitel alleen al.. hoe ‘Himshe’ is dat! Geniale plaat!

PERFUM GENIUS – Ugly Season
Ja, ik heb een zwak voor ‘over-emotioneel + sexy + kwetsbaar’, voor mij staat dat gelijk met pracht. Enorm sfeervol maar ook muzikaal erg goed uitgewerkt. Mijn zwak voor orkestrale soundscapes blijkt meteen. Ik ervaar deze plaat dan ook als erg filmisch. De instrumentkeuzes zijn subliem, vooral hoe ze plots overgaan in een reggae-puls of discomix. Het onverenigbare verenigen en… het werkt! En bij zijn hemelse stem kan je toch niet anders dan ‘voelen’. Hoewel het soms wat doorzettingsvermogen vraagt om deze plaat in zijn volle schoonheid te vatten: doorbijten loont.

Beste concert:
EINSTÜRZENDE NEUBAUTEN – AB, Brussel – 20 juni 2022
Eerlijk waar, ik kan nog steeds dat gevoel van toen oproepen. Een gevoel waarbij ik als het ware ga zweven in een ander realiteit. Alles verdwijnt en je raakt verstomt door dat ene wondermooie geluid dat plots uit een ‘non-binaire winkelkar’ komt. De zo prikkelende creativiteit, het poëtisch snijden van Blixa’s kreten, het ‘Boma’-gehalte van bassist Alexander Hacke… man wat kan die toch toveren op die bas: van penetrante sounds tot wollensokken warmte, alles dragend, bijzonder veel respect hiervoor!

Stel zelf je favoriete Belgische festivalaffiche samen voor 2023

foto: Mishi Erine

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More