Home Lijstjes HET BESTE VAN 2021: Tom Van Dorpe (Stereoseat)

HET BESTE VAN 2021: Tom Van Dorpe (Stereoseat)

by Nel Mertens

Recht uit het Gentse hart van de alternatieve rockband Stereoseat: de favoriete platen en singles van het voorbije jaar van Tom Van Dorpe!

Beste Belgische albums

SYLVIE KREUSCH – Montbray
Het meest sensuele, teasing album van 2021. Tribe pop met de bezwerende stem (beetje Kate Bush-achtig) van Sylvie. Beresterke songs die blijven nazinderen.

HIPPOTRAKTOR – Meridian
De eerste single (Manifest the Mountain) sloeg al in als een bom en het album stelt niet teleur. Met o.a. Stefan De Graef (Psychonaut) in de rangen. Het betere progressieve (metal)werk.

PRINS EMANUEL – Vhassal
De Mantra die Prins Emanuel je voorschotelt blijft aan de kleren plakken. Het beste meditatie-album van 2021. Hier word je letterlijk uit je ‘ratrace’ getrokken. Af en toe doet Vhassal me aan The Last Resort van Trentemøller denken.

IT IT ANITA – Sauvé
Het begint al meteen sterk met het Metz-achtige Ghost. Wat volgt is een wat breder geluidspakket dan vorige albums, wat zorgt voor méér evenwicht. Topwerk van producer Amaury Sauvé.

DANS DANS – Zink
Iets méér gepolijst dan vorige albums, maar daardoor ook héél verfrissend.

MATTIAS DE CRAENE – Patterns For (A) Film
Heerlijk impro, repetitief, meditatief en uiteraard, zoals de titel ook al verklapt: filmisch.

Beste Belgische singles

ROBBING MILLIONS – Negative Blonde
Check zeker de live versie vanuit de Beursschouwburg van 25/06/2121.

WOLF VANWYMEERSCH – Queen Of Mire
Bloedmooi eerlijk popliedje. Wolf stelt nooit teleur.

MAURO PAWLOWSKI – Spotlight
Alleen al voor de machtige groove die de song heeft.

Beste internationale albums

BLACK MIDI – Cavalcade
Oude zielen in een jong lichaam. De beste avant-garde. Songs die van hot naar her springen zonde de coherentie te verliezen.

LOW – Hey What
Ik zit net zelf in een fase waarin ik telkens een song schrijf die een nieuw vervolg krijgt. Door het in elkaar te laten overvloeien, kom je in een lange trip terecht. En toen ontdekte ik het nieuwe album van Low die er op Hey What een masterclass in geven. Ik hou van het sferisch/emo instrumentale afgewisseld met de mooie vocale harmonieën. Prachtig gebruik van ‘oversturing’ op de juiste momenten die de vinger aan de pols legt van de tijdsgeest waarin we ons nu bevinden.

IDLES – Crawler
Zat vorig jaar ook in mijn lijstje. Crawler start onverwacht op opener MTTT 420 RR héél Massive Attack (Angel) maar dan op zijn Idles. Heerlijk dissonante synths, rauwe gitaren en vocals. Naast de goeie songs ben ik altijd grote fan van de soundbewerking (gitaren! / productie van Kenny Beats!) Eén van de beste monotone vocals van het moment tot plots de track The Beachland Ballroom opduikt en zanger Joe Talbot prachtige melodieën uit zijn stem tovert en zo zorgt voor de mooiste ‘ballad’ van het jaar.

JOAN AS POLICE WOMAN X TONY ALLEN X DAVE OKUMU – The Solution Is Restless
Gouden combinatie, dit trio met een extra pluim voor de inventieve drumpartijen van Tony Allen. ‘Wegdroomalbum’ dat na elke luisterbeurt beter wordt.

DVNE – Etemen Aenka
Etemen Aenka klinkt als een mix van bands als The Mars Volta, Gojira, Mastodon en The Ocean. Daarmee is genoeg gezegd.

GODSPEED YOU! BLACK EMPEROR – G_ds Pee AT STATES END!
Op G_ds Pee AT STATES END! klinkt Godspeed you! Black Emperor terug in bloedvorm. 

Beste internationale singles

JOAN AS POLICE WOMAN X TONY ALLEN X DAVE OKUMU – Get My Bearings (feat. Dave Alburn)
GOJIRA – Amazonia: één van de beste songs van hun laatste album.
PLACEBO – Surrounded By Spies: of hoe een band erin slaagt om met twee akkoorden een goeie song te schrijven.

Favoriete Belgisch festivalaffiche 2022

Deze mag bestaan uit een samenraapsel van bovengenoemde artiesten, aangevuld met (ik ga hier een beetje reclame maken) mijn eigen band STEREOSEAT, omdat dit echt tot zijn recht komt op een festivalpodium 🙂

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More