Home Lijstjes HET BESTE VAN 2020: Sander Stuer (Gilman, Wanthanee)

HET BESTE VAN 2020: Sander Stuer (Gilman, Wanthanee)

by Bart Verlent

Sander Stuer bracht vorig jaar de debuutsingle Sunrise uit van zijn project Gilman. We waren enorm onder de indruk van zo’n sterke debuutsingle. Stuer was al een paar jaar aan het werk aan de sound en de songs van Gilman en dit jaar verscheen dan eindelijk de ep Vuvu waarin hij uitpakt met vier sterke songs. We waren getuige van de ep voorstelling waarop de songs nog intenser klonken dan op de ep. Sander nam ook de drums voor zijn rekening op de single Mid Day Dream van Wanthanee en producete de single Summerhead van Eli Goffa.
Het eindejaarslijstje van deze talentvolle singer-songwriter, producer, drummer en geluidskunstenaar is aan de korte kant omdat muziek soms jaren na datum op zijn pad terecht komt of omdat hij oudere platen blijft draaien zonder de nood te voelen om nieuwe muziek te ontdekken. De namen die toch in dit lijstje staan, hebben allemaal echt een impact op hem gehad.

(c) Cath Van Laere

Beste single/album Internationaal
ADRIANNE LENKER – Songs
Een lockdown-album, geschreven toen Adrianne Lenker als frontvrouw van Big Thief alle optredens moest annuleren. De plaat wordt volledig gedragen door gitaar en zang, maar met een stem die zoveel emotie kan leggen in elke noot heb je niets anders nodig.

JFDR – New Dreams
Ook een stem vol emotie, omwonden met inventieve elektronica. Ik hoorde voor het eerst van haar toen ik in IJsland werkte, en leerde zo haar muziek een beetje kennen. Maar met New Dreams bracht ze begin dit jaar een album uit dat mij erg heeft geraakt.

ÓLAFUR ARNALDS – Some Kind Of Peace
Om in IJsland te blijven: de muziek van Ólafur Arnalds balanceert naar mijn smaak vaak op het randje tussen ontroerende eenvoud en voorspelbare gemakzucht. Deze plaat valt mooi aan de juiste kant. Ideaal voor een koude lockdown-wandeling.

KEATON HENSON – Prayer
Ik zat een beetje narcistisch naar Wonderland te luisteren toen onze single vuvu voor het eerst op de radio gedraaid werd. Meteen daarna kwam Prayer van Keaton Henson. Lang geleden dat een nummer mij vanaf de eerste luisterbeurt zo bij de keel kon grijpen. De rest van het album heeft me nog niet overtuigd, maar deze track is prachtig.

JONSI – Exhale
Een nummer dat perfect past bij 2020. Een beetje melancholisch, een beetje oppeppend, en als refrein een mantra: “It’s just the way it is. It isn’t your fault. Just let it go now”.

Beste single/album Belgisch
LILI GRACE – Traveller
De mooiste Belgische plaat van 2020 komt ongetwijfeld van Lili Grace. Zonder zich iets aan te trekken van de buitenwereld schreven ze 9 nummers die recht naar het hart gaan.

ANSATZ DER MASCHINE – Falling Down
Eén van de eerste singles van het album Burial Songs. Prachtige stem, en een arrangement om mee op mentale reis te vertrekken. Ook heel welkom dit jaar.

AILI x TRANSITORCAKE – Dansu
Om 2021 toch dansend in te zetten, deze stijlvolle schijf van Aili en Transistorcake. Niets gepusht, niets geforceerd, gewoon sfeervolle elektronica en een zalvende stem. Én Japanse lyrics.

Welke artiest/band wil jij graag in 2021 live zien?
Omdat ik haar album zo grijsgedraaid heb, en ze al twee keer een Belgisch concert moest annuleren wegens COVID-19, zou ik heel graag JFDR live aan het werk zien in 2021. Maar het maakt mij eigenlijk al lang niet meer uit wie er op dat podium staat als concerten ooit opnieuw mogen.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More