Home Interview Week Van De Belgische… Labels! WAGONMANIAC MUSIC

Week Van De Belgische… Labels! WAGONMANIAC MUSIC

by Luminous Dash

Muziek met haakjes, vlijmscherpe randjes of met afgevijlde hoeken, het maakt voor het Gentse label Wagonmaniac Music niet veel uit. Als het maar avontuurlijk en boordevol creativiteit zit. Zich vastpinnen op enkele genres doet het label helemaal niet. Ontdek meer over Wagonmaniac Music in dit interview voor De Week van de Belgische muziek.

Wat was de drijfveer om met een label te starten?
In 1997 begonnen we in Gent een label vanuit het pure DIY idee om zelf onze muziek uit te brengen met de band SeXmachines. Van daaruit sloten verschillende andere artiesten en bands zich aan (Vive La Fete, ‘t Hof Van Commerce, the Whodads, enz…). Vanzelf voortvloeiend uit de passie voor (nieuwe) avontuurlijke muziek uit de marge zonder stijl restricties maar “met genoeg hoeken af” (dixit PJ De Coen, Kinky Star Radio producer, (mede)promotor Kinky Star club, Kinky Star Records) zijn PJ en ikzelf (Luc Waegeman) ons blijven focussen op nieuwe (jonge) bands met debuterende of eerste digitale releases.  

Welke muziekgenres worden op jullie label uitgebracht? Hebben jullie een voorkeur?
Alles waar hoeken vanaf zijn en ons muzikale hart beroert. Als het ware wroeten in de onontgonnen grond, op zoek en nieuwsgierig naar nieuwe bands en muziek. Ongeacht hun naam of faam, met geloof in ieders muziek en creativiteit. Vaste genres hebben we niet; rock, wave, grooves, electro, Nederlandstalig, post-punk experimenteel…. Alles is mogelijk zolang het maar de nodige “soul” bevat.

Op welke manier raken de artiesten bij het label en hoe selecteren jullie de muziek die jullie gaan uitbrengen?
Via PJ vloeien regelmatig acts door vanuit zijn selectie voor de wekelijkse Kinky Star Radio Show op Urgent.fm. Als we er beiden enthousiast over zijn en we voelen “het”, dan brengen we het uit.

Wat is jullie voorkeur van uitgave en waarom? (tape, cd, vinyl of digitaal)
12” en 10” vinyls blijven toch onze favoriete uitgaven ook al is het label gefocust op digitale releases en is het onze eerste bedoeling de band en releases zo breed mogelijk over het internet verspreid te krijgen. Spotify-picks en playlists zijn heel belangrijk maar evengoed aanwezigheid op Youtube en Instagram, e.a.

Maar check toch zeker de Wagonmaniac 10” vinyl reeks met ondertussen de achtste release met Wagonman & Blaastaals “Radio Centraal Sessies.”

Welke Belgische bands of artiesten hebben bij jullie een release die nog eens extra in de kijker mag komen?
Ivolve en Honey Hachimitsu: Ivo Rensen komt hier in beide projecten met een creatieve elektronische sound die keer op keer voor sterke tracks en diepe albums zorgt. Regelmatig met serieuze hoeken af, waanzinnige beats en enorm muzikaal. Laat je niet afschrikken door de rauwe producties, daaronder schuilt een waar wonderkind-talent dat je katapulteert naar in België onontgonnen gebieden.

Hugs Of The Sky en Baruch Williamson: Boris Willems, nog een wonderkind! Deze goede ziel houdt er meer trippy producties op na, zowel elektronisch met Baruch Williamson als enorm psychedelisch met rockband Hugs Of The Sky. Verwacht binnenkort een nieuw HOTS album. Boris schreef al een indrukwekkend pakje albums bijeen. Eerlijk, DIY en bovenal beresterk. Voor fans van Oh Sees, Tim Vanhamel, Ty Segall, Mauro Pawlowski, King Gizzard & The Lizard Wizard, Queens of the Stone Age.

Welke buitenlandse bands/artiesten zijn bij het label uitgegeven?
Vooral focus op Belgische acts maar er is een ‘artist’ uit Frankrijk die we uitbrengen: Mr. Marcaille, onze meest vettige digitale release. Eén man, een cello, twee basdrums en massa’s speeksel en bier, zorgen voor een heftige metalen gitaarmuur en lekkere beukende tracks zoals ‘Fuck Off and Die’.

Hoe ziet het label zichzelf verder evolueren?
Ondertussen is Wagonmaniac Music met o.a. de backcatalogus van Kinky Star Records van plan om nog enkele re-issues te doen de komende jaren. Daarnaast blijven we actief als digitaal label met nog meer nieuwe releases van jonge artiesten (Hugs Of The Sky, Maxime Rouquart,….) en bands gecombineerd met nieuwe releases van een aantal “oudere” bands (The Mudgang, Kregel, The Boilermen,…).

Wat is jullie succesvolste band/artiest met hun/haar/zijn/x release?
Het voorbije jaar zijn we enorm verrast geweest door de aandacht en aantal streams voor de nieuwe releases van Needle, The Fur, Mr. Marcaille, Parkaparaplu.

https://wagonmaniac.bandcamp.com/

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More