Home Belgisch WAYNE MATTHEWS

WAYNE MATTHEWS

by Bart Verlent

De jonge singer-songwriter Wayne De Bock, alias Wayne Matthews schrijft al jaren zijn eigen songs. Vorig jaar deed hij mee aan Belgium’s Got Talent, sindsdien zit zijn muzikale carrière in een stroomversnelling. Wij hadden een gesprek met Wayne naar aanleiding van zijn nieuwe single Since I Fell Apart.

Je schrijft al een tijdje eigen songs maar je besliste pas vorig jaar om mee te doen aan Belgium’s Got Talent. Wat heeft jou aangezet om mee te doen aan deze wedstrijd?
Ik ben begonnen met muziek te schrijven in 2016 na een relatiebreuk en toen was muziek gewoon een hobby voor me, een manier om mijn gedachten ergens kwijt te kunnen. Een jaar later besloot ik om toch eens op te treden voor publiek (aangezien ik toch wel te horen kreeg van vrienden dat ik een mooie stem had). Dat eerste optreden was tijdens een Tuesday Circle in Café de Loge. Dat optreden had me zo’n goed gevoel gegeven dat ik besloot om er toch langzaam aan iets meer dan een hobby van te maken. De eerste 2 jaar hield ik me vooral bezig met optreden en muziek schrijven, maar ik wou mijn muziek toch met een groter publiek beginnen delen. Omdat promo voeren iets is waar ik niet zo goed in ben, dacht ik eraan om uiteindelijk toch eens mijn kans te wagen bij een talentenjacht in de hoop mijn bereik wat te vergroten.

Op je vi.be pagina staat dat je indie-pop en alternatieve rock brengt, maar je songs zitten toch meer in de commerciële richting zoals Ed Sheeran en Shawn Mendes, of zien wij het verkeerd?
Inderdaad in het begin had ik het wat moeilijk mijn genre te definiëren, omdat ik nog op zoek was naar een eigen sound (wat nu nog steeds het geval is), maar ik merk inderdaad wel dat ik meer en meer naar het iets commerciëlere begin te reiken. Misschien is het tijd om mijn vi.be pagina eens up te daten. Ed Sheeran en vooral Shawn Mendes zijn inderdaad grote voorbeelden en ik wil zeker iets van hen verwerken in mijn eigen muziek, maar het is niet helemaal de sound die ik nastreef.
Zoals ik al zei, ik ben nog steeds op zoek naar een eigen sound. Ik ben ook nog niet zo lang bezig met muziek op te nemen en al zeker niet met producen, dus ik denk dat er nog veel iteraties zullen komen op mijn muziekstijl. Als ik mijn genre dan toch een naam moet geven, ga ik liefst voor de term alternatieve singer-songwriter. (lacht)

Is het jouw bedoeling om verder solo te gaan of gaan we jou in de toekomst met een band zien optreden?
Voorlopig heb ik nog niet direct plannen om met een band te beginnen, hoewel ik weet dat een band mij een enorme boost zou geven (mijn muziek is ook muziek die voordeel haalt uit een breder arrangement) denk ik dat ik momenteel nog iets te zoekend ben om al samen te werken met andere muzikanten. Voorlopig zal je me dus enkel solo aan het werk kunnen zien, maar wie weet, zulke dingen kunnen natuurlijk wel vlug veranderen. Mocht ik de juiste personen tegenkomen dan is een band uiteindelijk zeker wel een optie.

Wat betekent muziek voor jou in jouw leven?
Muziek is een uitlaatklep voor mij. Als het even minder gaat neem ik mijn gitaar en begin ik gewoon te spelen en te zingen over wat me dwars zit. Op die momenten creëer ik mijn muziek in z’n puurste vorm. Meestal komen hier fantastische dingen uit, waar ik meteen mee aan de slag wil. Alle problemen zijn op dat moment volledig van de baan en ik kan mij weer volledig storten op een nieuw project, het geeft me een goed gevoel. Een klein nadeel is wel dat mijn muziek op die manier meestal wel een duistere of op z’n minst minder vrolijke toon heeft. Ik heb nood aan een creatieve manier om mij te uiten en muziek is de perfecte manier om dat te doen.

Op jouw nieuwe single Since I Fell Apart heb je zelf alles gedaan, hoe was die ervaring?
Ik vond het een zeer toffe bezigheid. Soms zat ik pas om 7u ’s morgens in mijn bed omdat ik, zonder het te merken, de hele nacht had doorgewerkt. Door de lockdown heb ik nu enorm veel vrije tijd (net als de meesten) dus ik dacht dat dit het perfecte moment was om mij wat meer te verdiepen in het producen. Vooral omdat ik nog tientallen onafgewerkte nummers heb liggen die ik zo graag wil delen. Natuurlijk moet je ergens beginnen, dus ik koos een nummer dat ik recentelijk had geschreven en waar ik me op dit moment muzikaal het meest in kon vinden en ben zo begonnen.
Ondersteund door wat instructiefilmpjes op YouTube en een kleine ‘studio’ setup in mijn kamer heb ik mijn best gedaan om dit nummer tot een goed einde te brengen. Er zijn natuurlijk honderden dingen die ik nog zou willen aanpassen en verbeteren, maar ik vond dat het tijd was om dit project af te ronden en met mijn nieuw vergaarde kennis opnieuw te beginnen aan het volgende project (alleen zo leer je echt bij denk ik dan). Het nummer is zeker niet perfect maar ik ben blij met de poging die ik gedaan heb, dat geldt ook voor de videoclip die ik in elkaar heb gestoken. Het was een mooie eerste poging en ik kijk er alvast naar uit om het volgende nummer weer net dat tikkeltje beter te kunnen maken.

Wie zijn jouw muzikale helden en waarom?
Mijn favoriete band is een Canadese band genaamd Marianas Trench. Hun nummers zijn echte ervaringen, prachtige arrangementen toffe melodieën, vocals die gebruikt worden als instrumenten, … Ze hebben ook een heel uitgebreid gamma aan nummers. Ze begonnen als poppunk band maar ondertussen hebben ze ook al een album vol 80’s inspired pop enz. Dit is zeker muziek die ik zelf ook graag zou maken.
Ook naar Dermot Kennedy kijk ik enorm op. Hij is ook heel klein begonnen met straatmuziek en bleef doorzetten om nu echt grote zalen te vullen. Zijn stem is fenomenaal en ik hou van het gebruik van percussie in zijn nummers. Ik ben namelijk een grote fan van percussie als die op een originele en iets meer ongebruikelijke manier wordt ingezet. (Zelf probeer ik dat ook toe te passen, ik hou er bijvoorbeeld enorm van om drumslagen weg te laten waar je ze verwacht). Daarnaast, zoals jullie natuurlijk al aangehaald hebben, zijn Ed Sheeran en Shawn Mendes toch ook wel grote voorbeelden. Toen ik net begon keek ik echt op naar de schrijfstijl van Ed Sheeran en ik heb er veel uit geleerd.

Heeft je deelname aan de Belgium’s Got Talent jouw leven veranderd?
Ik zou niet zozeer zeggen mijn leven veranderd. Ik heb er wat extra aandacht door gekregen, maar ben niet ver genoeg geraakt om ervoor te zorgen dat het echt een grote impact had. Aan de andere kant was het wel de aanzet om mijn muziek eindelijk te beginnen opnemen en me zo wat meer op de kaart te zetten. Voordien had ik enkel mijn live optredens, en mensen vergeten je dan redelijk snel.
Nu probeer ik mijn muziek ook via andere kanalen aan te bieden en ik merk wel dat dit geapprecieerd wordt door velen. Dat heb ik wel te danken aan Belgium’s Got Talent. Ik zou zeker nog eens willen meedoen om mezelf dat extra duwtje in de rug te kunnen geven, en ik moet eerlijk zijn, ik heb mijn deelname misschien iets te nonchalant aangepakt. Als ik nog eens mee doe aan een talentshow, zorg ik ervoor dat ik 1 van mijn betere nummers uitkies en dat ik toch al iets steviger in m’n schoenen sta.

Wat zijn jouw toekomstplannen op muzikaal gebied?
In de nabije toekomst hoop ik om mijn muziek eerst vooral lokaal meer te verspreiden. Ook wil ik vooral werken aan mijn act en mijn skills als producer. Ik wil er zo voor zorgen dat ik zowel live als digitaal de mensen een oprecht toffe ervaring kan aanbieden. Ook ben ik momenteel aan het kijken om wat samenwerkingen te doen met andere muzikanten. Zo kan ik ook bijleren van hen. Verder dan dat heb ik nog niet echt een idee, ik zie wel wat er op me afkomt. Om eerlijk te zijn had ik 4 jaar geleden niet gedacht dat muziek ooit zo’n groot deel van mijn leven in beslag zou nemen, dus ik ben nog steeds benieuwd naar wat de komende 4 jaar me te bieden zullen hebben.

WEBSITE

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More