Home Belgisch Uberdope

Uberdope

by Didier Becu

Uberdope is terug met een nieuwe (geweldige) plaat en een bijna uitverkochte show in de Vooruit op 6 maart! Een gesprek met Gille De Bruycker. Hum, graag gedaan!

Uberdope is terug en we gaan maar één vraag stellen die je wellicht honderd keer mag beantwoorden: waarom die zes jaar stilte?
Omdat we de lat echt heel hoog wilden leggen voor onszelf, en dat lukt uiteraard niet op één-twee-drie. Verder wilden we echt graag externe producers betrekken bij het maken van dit album en het duurde even voor we de juiste formule hadden gevonden, waar we ons voor de volle honderd procent comfortabel  bij voelden. Maar wie weet zijn we ook gewoon een beetje te lui af en toe, dat kan ook.

Hoe zie je het: een comeback, sabbatjaren of een periode van bezinning?
Als een zoektocht waarbij we totaal geen idee hadden waar we uiteindelijk zouden belanden. We zijn nooit stil gevallen, maar we hebben wel vaak getwijfeld of die plaat er uberhaupt wel ooit nog zou komen. Bezinning was het alvast niet: daarvoor hebben we van nature teveel zelfvertrouwen. Een comeback komt nog het meest in de buurt, voor de buitenwereld althans. Wijzelf zijn nooit helemaal opgehouden het produceren van ware genialiteit.

Uberdope lag stil, maar met Fake Records gingen jullie door. Er was de triomftocht van Brihang. Staan Uberdope en Fake compleet los van elkaar?
Moeilijke vraag. Zeker in de beginjaren stond Uberdope synoniem voor Fake Records, aangezien wij het label opstartten en runnen. Maar doordat wij een aantal jaren onder de radar doken en Brihang aan zijn veldtocht door het land begon, is Fake Records gewoon lekker op zichzelf gaan bestaan. Ook in de nabije toekomst willen we Fake Records zwaar uitbouwen, en dat kan en mag breder gaan dan hiphop alleen. Het wordt alleen een zeer vreemd gesprek wanneer we Uberdope van het label zullen droppen, maar dat zien we dan wel weer.

Een overbodige vraag denk ik, maar toch: Fake Records forever? Ik bedoel jullie willen nooit terecht komen bij een major moesten die interesse hebben?
Ook hierbij zien we dat wel. We denken behoorlijk genuanceerd over major labels, die doen namelijk ook geregeld goede dingen. Maar momenteel is onze enige betrachting om van Fake Records een major te maken op een dag.

Laten we het maar eens over Graag Gedaan hebben. Door zijn welgerichte teksten is het bijna een luisterplaat geworden. Zien jullie dat ook zo?
Wel, dat is sowieso een mooi compliment, aangezien we meer dan ooit heel erg veel energie hebben gestoken in de teksten. Bovendien vinden we de productie zelf heel gelaagd, wat uiteraard ook interessant is voor luisteraars. Maar onze grote doel met deze plaat is een triljoerd keer optreden, dus we hebben Graag Gedaan ook echt wel gemaakt met dat in het achterhoofd.

In jullie teksten winden jullie er geen doekjes om. Jullie zeggen wat je denken. Vind je dat er in de maatschappij te weinig nagedacht wordt, of net iets te veel: want iedereen heeft zijn zegje?
We denken wel dat er nood is aan eerlijkheid, en laat dat nu net de kracht zijn van Fake Records. We proberen hier en daar dingen die wij niet vinden kunnen aan te klagen, maar willen nooit moraliseren. Daarvoor nemen we onszelf jammer genoeg niet serieus genoeg.

Is er voor Uberdope veel veranderd op gebied van hoe je jezelf aan de man moet brengen, ik bedoel nu is er de almacht van de sociale media…
De tijden veranderen uiteraard in sneltempo, maar het is niet zo dat we twintig jaar weg waren. En die sociale media hebben we altijd wel in ons voordeel kunnen gebruiken, dus daar gaan we nu gewoon lustig mee verder. Volg ons met andere woorden op Instagram. Maar volg ons alstublieft niet ’s nachts op straat.

Ergens vergeleek ik jullie manier van werken met dat van een cartoontekenaar. Jullie drijven de spot met wat er rondom jullie gebeurd, maar het is nooit brutaal, eerder grappig…
Uberdope aka de Kamagurka van de rapscene. De metafoor klopt wel. Wij zijn best brutaal tussen vier muren, maar in onze nummers willen we nooit iemand echt aan de schandpaal nagelen. Behalve dan al onze ex-vriendinnen. En Anthony. Vreselijke gast, die Anthony.

Kitsch is ook een onderdeel van Uberdope. Waar halen jullie de inspiratie vandaan?
Zalando, tweedehands.be en de laatste publicatie van Sotheby’s. Overgoten met een vleugje barokke beeldtaal en een aantal raak gekozen citaten uit de betere homo-erotische literatuur. Dat is het wel zowat qua inspiratie van buitenaf.

Voor Graag Gedaan werkten jullie samen met Toolbox en de jongens van de Compact Disc Dummies. Hoe kwamen jullie daarop, hoe verliep de samenwerking en hebben zij de sound bepaald?
Wel, de Antwerpse producer Toolbox hebben we online leren kennen, via verschillende beattapes. Na wat schuchtere flirtpogingen van onze kant is hij dan op een dag eens langs geweest toen we ergens aan het werken waren aan nieuwe muziek, en daar heeft hij de ene knaller na de andere aan ons cadeau gedaan. Heerlijke producer, heerlijke gast ook. Hij zal ons ook live vergezellen, dus eindelijk komt het met de looks op het podium ook in orde. De Dummies kenden we dan weer van een gezellig avondje in de backstage van een klein jeugdhuis in West-Vlaanderen. We zagen meteen dat deze gasten wel een en ander konden verzetten, wat voor ons het signaal was dat ze wel eens de geknipte personen zouden kunnen zijn om onze plaat tot een goed einde te brengen. Een gok die prachtig is uitgedraaid, want hun gouden handen hebben de muziek nog een niveautje hoger getild.

Ik hoor zeel veel “foute 80’s” in Uberdope. Zijn dit soort plaatjes een inspiratiebron?
Wel, deze uitspraak is voor jouw rekening, en we vrezen dat de Dummies binnenkort een knokploeg zullen afvaardigen naar de kantoren van Luminous Dash. Wij kunnen niks meer voor je doen hier.

Ondertussen is de show in De Charlatan reeds hopeloos uitverkocht, maar op 6 maart staan jullie in de Vooruit. Waarom moeten mensen naar jullie komen kijken? Promoot jezelf!Het gaat in maart sowieso redelijk koud zijn, en dan is het toch een pak fijner om een avond door te brengen in een hopeloos uitverkochte zaal met een dicht opeen gepakte massa, nee? En als dat niet volstaat: we dragen capes. Hoeveel meer hiphop moet het worden?

Je mag kiezen : de verovering van Gent of België?
Gent hebben we al een tijdje in de binnenzak zitten, dus het wordt dan eens tijd om werk te maken van de rest van het land. La Belgique dus.

Britney Spears of Eminem?
Eminem die over Britney Spears rapt.

Seks, drugs of rock ’n roll?
Wij missen precies monopoly in de opsomming?

Wat is je favoriete plaat aller tijden en waarom?
Dat zijn er uiteraard verschillende. Maar laat het ons nu even houden op Graag Gedaan van Uberdope. Wat een meesterwerk.

Met wie zou je het niet erg vinden om acht uur mee in een lift te zitten en wat zou je dan doen?
Mac Miller zou het ideale antwoord zijn, maar daar is het nu jammer genoeg te laat voor. Maar het idee om ooit 8 uur in een lift te zitten spreekt ons nu niet meteen heel hard aan, hoe aangenaam het gezelschap ook is.

Het laatste woord is aan jullie?
We zien elkaar op Rock Werchter.

Klik hier voor de kaartjes in de Vooruit. Haast u, het zijn de laatste!

Facebook 

Website


You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More