Home Belgisch TWIN PIXIE.

TWIN PIXIE.

by Didier Becu

Marieke Hutsebaut kennen we al jaren als de sympathieke frontvrouw van The Spectors, maar voorlopig heeft de West-Vlaamse haar indiepop-goesting in de kast gezet, want met haar nieuwste creatie Twin Pixie gaat ze de dancetoer op. Twin Pixie is zowel te zien als een dj-set als een live-act met eigen nummers. Zo’n livevoorstelling kan je op 11 december in Café De Loge in Gent zien. Tijd dus om eens aan Marieke te vragen hoe dat nu zit met Twin Pixie…

Dag Marieke, voor de meeste fans was het wel even slikken. Van je vertrouwde indiesound van The Spectors naar een elektronisch verhaal met Twin Pixie. Vanwaar deze ommezwaai?
Zoals je waarschijnlijk al gemerkt hebt, wordt het voor bands steeds moeilijker om het hoofd boven water te houden. Zo was dat ook voor ons, op den duur was ik de goesting in The Spectors een beetje verloren. Ik had zin in iets nieuws. Ik was de basgitaar ook beu, volgens mij komt dit omdat ik bij The Spectors enkel simpele baslijnen kon spelen, omdat ik ook moest zingen. Ik speel graag groovy baslijnen, en dat lukt me niet als ik zing.

(c): Marieke Hutsebaut

Voor velen lijkt het een nieuw begin. Voel je dat ook zo aan?
Jazeker. Ik had anderhalf jaar geleden nooit gedacht dat ik nu dance muziek zou maken. Ik weet nog dat ik in mei 2018 in mijn bed lag en dacht: “Eigenlijk zou ik graag dance muziek producen en leren dj’en.” De dag erna ben ik dan gewoon begonnen met tutorials te kijken op YouTube. Ik heb me eerst geconcentreerd op het producen en live sets spelen met Ableton. Sinds mei 2019 heb ik mezelf leren draaien.

(c): Marieke Hutsebaut

We beloven dat we maar één vraag over The Spectors zullen stellen. Maar zit er nog een toekomst in voor de band?
We zijn niet officieel gestopt omdat we graag nog de optie open willen houden om ooit nog iets nieuws te releasen. Of het onder de naam ‘The Spectors’ zou zijn weet ik niet maar het zou alleszins dezelfde soort muziek zijn met dezelfde mensen, maar liefst als nieuwe start.

(c): Marieke Hutsebaut

En dan naar Twin Pixie. Hoe is het allemaal begonnen?
Na enkele maanden te leren over dance muziek producen heb ik gewoon mijn eerste demo’s gemaakt. Zo is Twin Pixie geboren.

Voelt het niet vreemd aan op een podium, van de gitaar en de micro naar je decks.
De eerste keer was het wel spannend. Ik speelde toen in de voorronde van de Maanrockrally. Ik maak live ook nog een onderscheid tussen dj-sets en livesets. Bij de livesets perform ik zelf mijn muziek in Ableton met live zang en live geloopte basgitaar. Zo’n liveset speel ik op 11 december in Café De Loge. Op Oudejaarsavond speel ik dan weer een dj-set in Avelgem.

(c): Marieke Hutsebaut

Twin Pixie….Twin Peaks? Wat is de link?
Dat is dè link. Ik zocht een coole naam voor mijn nieuw project en had gevraagd aan mijn papa (copywriter) om enkele coole namen te verzinnen. Twin Pixie was de naam die direct mijn aandacht greep. En uiteraard is het een woordspeling op Twin Peaks.

Je maakt electropop, maar het lijkt wel of je een evenwicht zoekt tussen toegankelijkheid en melancholie…
De melancholie is inderdaad iets dat je heel hard bij The Spectors kan terugvinden. Maar toch heb ik bij The Spectors altijd het gevoel gehad dat ik de nummers toegankelijker wilde maken. Dat het voor sommige nummers echt zonde was om ze in een shoegaze-jasje te gieten. Bij Twin Pixie heb ik nu carte blanche.

Wie aan electro denkt, heeft vaak het beeld in zich van uitgaande mensen. Bij Twin Pixie lijkt het wel alsof je tot rust komt….
In veel nummers zit er een tropical house vibe en dat is inderdaad rustgevend. Ik heb ook wel wat stevigere nummers. De nieuwe nummers die ik nu schrijf gaan ook wel wat disco-invloeden hebben. En daar kun je heel goed op dansen!

Waar haal je je inspiratie vandaan en zijn er voorbeelden?
Ik heb niet echt voorbeelden waar ik rechtstreeks inspiratie van haal. Onbewust sowieso wel, ik denk dat er van alle muziek die ik goed vind wel iets in sluipt. De goesting om dance-muziek te maken is mede getriggerd door het overlijden van Avicii. Ik dacht: “Ik wil dat ook kunnen.”

Sommige mensen kijken wel eens neer op electropop in de zin dat iedereen het kan. Hoe ga jij daar als artiest mee om?
In de dancewereld ga je altijd mensen hebben die gewoon op play drukken en geen zak doen. Maar daartegenover staan dan ook mensen die wel heel creatief kunnen zijn op de decks of in hun live shows en producties. Los daarvan maakt het de meerderheid mensen die willen gaan dansen niet echt superveel uit of het nu live is of niet. Het is aan de artiest zelf om te beslissen of ze echt een goeie live show willen neerzetten of gewoon willen playbacken. Zelf heb ik wel de trots als muzikant om het gewoon live te willen doen. Ook het dj’en wil ik gewoon goed onder de knie hebben, ik wil niet dat ze over mij zeggen dat ik afhankelijk ben van de sync-knop en gewoon maar op play druk.

Klopt het dat je momenteel als Twin Pixie alles zelf regelt? Doelbewust of zou daar wel eens verandering in kunnen komen?
Ik vind het super cool om alles zelf te regelen, ik ben vrij egoïstisch ingesteld op dat vlak. Liefst neem ik gewoon alle beslissingen zelf. In een band moet je rekening houden met andere mensen hun mening, en ergens is dat ook normaal omdat iedereen daar ook recht op heeft. Ik vind dat echter moeilijk omdat soms de band het niet eens is met iets. Als ik dan echt in iets geloofde nam ik geregeld gewoon zelf de beslissing. Het positieve aan een band is dan weer dat zij soms met ideeën komen in nummers waar je zelf nooit aan had gedacht. Bij Twin Pixie kan ik gewoon alles zelf bepalen, zowel muzikaal als zakelijk. En ik kan optredens direct toezeggen. Dit is het zaligste gevoel ooit. Wel sta ik zeker open om samen te werken met gastmuzikanten.

Momenteel kunnen we jouw songs via vi.be beluisteren, zijn er enige plannen om iets fysieks of zo te releasen?
Iets fysiek releasen gaat waarschijnlijk niet voor binnenkort zijn. Dat is verschrikkelijk duur. Het is de bedoeling om eerst wat shows te doen en iets op te bouwen en dan pas officieel iets te uit te brengen. Een fysieke release is veel te riskant als je niet zeker bent dat je uit de schulden komt. Ik ben nu bezig met computer programming, het is de bedoeling om als ik iets release, via dat medium iets creatiefs in elkaar te steken.

Cherry Coke of Red Bull?
Red Bull.

Laurent Garnier of Jim Morrison?
Jim Morrison.

Van welke song denk je “damn, die zou ik toch graag geschreven hebben….”
Van veel songs denk ik dat. Er bestaat heel veel mooie muziek. Soms kun je zelfs naar een eigen nummer terug luisteren en denken: “Amai, heb ik dat geschreven?”

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More