Home Belgisch TIEN TON VUIST

TIEN TON VUIST

by Didier Becu

Friends To Lovers, zo heet het nieuwe plaatje van Tien Ton Vuist. “Atypisch” schreven we en we kregen nog gelijk ook van het duo. Het antwoord op de vraag of frieten nu beter zijn dan pizza, iets over regenboogkousen, maar vooral wilden we weten wat Nikki en Tijl nu van plan zijn…

Jullie hebben net jullie single Friends To Lovers uit. Het eerste wat ons opvalt is dat die anders klinkt dan wat we gewoon zijn van Tien Ton Vuist.
Klopt! De song is een typische hersenkronkel die je verzint tijdens het douchen. Eén slagzin “Friends To Lovers” kan vaak genoeg zijn om er een ganse song op te bouwen. Dat het een beetje atypisch klinkt voor ons is niet noodzakelijk een bewuste keuze. Wij schrijven songs zoals je naar de wc gaat: je weet nooit wat eruit komt. Dat is hier niet anders. Dus dat het niet per se garagerock is, heeft echt daarmee te maken. 

Waarover gaat Friends To Lovers?
Heel specifiek over kapotte relaties waarvan je eerst dacht dat die relatie sterk waren. Mensen die je plots anders behandelen voor wat je hebt gedaan in het verleden, waardoor je jezelf in vraag begint te stellen over je gedrag naar de buitenwereld toe. En in het bijzondere hoe je daarmee omgaat. Over identiteitscrisisjes die je niet meer loslaten. Duistere shit eigenlijk… De song gaat ook over eenhoorns en kousen met regenboogkleurtjes.

In feite, moeten songs over iets gaan?
Zeker niet! Friends To Lovers is een vreemde eend. Want meestal schrijven we de melodie eerst. Dan enkele sterke slagzinnen en dan breien we daarrond een scheef of gek verhaal. Maar de mensen moeten niet altijd weten waar de song over gaat. De schrijver moet het ook niet altijd zelf weten. Dat hangt af van de sfeer of het moment.

Een single, komt er zoiets aan als een lp of een ep?
Héél graag! Maar mijnheer Covid-19 gooit bakken roet in ons eten. We hadden een mooi voorjaar en een veelbelovende zomer. Daar schiet echt niets meer van over. Dat geld gingen we investeren in een vette ep! Daar heeft het lot anders over beslist. 
We hopen nu met de steun van onze fans wat geld binnen te krijgen om toch in het najaar drie dijken van songs te kunnen producen. En hopelijk terug met Reinhard Vanbergen aka muziektovenaar. We zullen zien. Elk jaar een trapje hoger op de ladder. Dat is ons voornaamste doel.

Garagerock met z’n tweeën en dan heeft iedereen het natuurlijk over Royal Blood en Equal Idiots. Zijn jullie die vergelijkingen nog niet beu?
We snappen de vergelijking met Royal Blood niet altijd. Die zijn veel ‘hardrockeriger’ dan ons! Ze maken wel vette muziek! Equal Idiots is een zeer evidente vergelijking. Voor ons begint ons verhaal daar. Onder het motto: “Ge moet geen virtuoos zijn om guitige muziek te maken!” Want muzikale genieën zijn we allesbehalve. De formule klopte gewoon: twee dikke vrienden die dikke muziek maken. We amuseren ons te pletter. En we spelen ook veel mensen te pletter. Daar gaat het om. Adrenaline!

Tien Ton Vuist, dat is natuurlijk ook live. Ik neem aan dat jullie het ondertussen beu zijn om in jullie kot te zitten?
We zoeken creatieve oplossingen! Daar zijn we nu mee bezig. (Lees: corona-friendly optredens) Dat geeft een leuke, creatieve twist aan ons traject. Voorlopig gaat dat nog. Maar we vermoeden dat het binnen een aantal weken serieus zal kriebelen om de podia kapot te stampen. Hopelijk zit het momentum nog goed na deze quarantaine. In april hadden we 5 shows. Die zijn allemaal uitgesteld of geannuleerd. Dat zal pijn doen. 

Voor nieuwe bands is dat coronavirus natuurlijk nog een tikkeltje moeilijker, want na de moeilijke stap naar hogerop moeten jullie plots een paar maanden van leegte aankruisen en de concurrentie is in België niet niks trouwens…
De komende maanden is het doodstil in het Vlaamse muzieklandschap. Na deze shit verwachten we een tsunami aan verschillende optredens, shows, festivals,… in het najaar. En dan zullen de kleinsten, wij dus, kopje onder gaan. Maar zolang we blijven peddelen kunnen we niet verzuipen. Nikki heeft jaren in een zwemclub gezeten. Komt goed! Gewoon. blijven. zwemmen. 

Wie is volgens jullie trouwens de beste Belgische groep of artiest ooit?
Holy fuck. Moeilijke vraag. Stromae? Balthazar? Jacques Brel? Gorki? Soulwax? Machiavel? Kate Ryan?

Prince of Michael Jackson?
Prince die Thriller covert of Michael Jackson die Purple Rain covert. Moesten ze nog leven.

Frieten of chips? 
Pizza met frieten en chips erop. Pak maar frieten. 

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More