Home Belgisch TEN LUMINOUS QUESTIONS : ERIK DEBNY (THE SHOVELS)

TEN LUMINOUS QUESTIONS : ERIK DEBNY (THE SHOVELS)

by Bart Verlent

Het Hasseltse fenomeen Erik Debny draait al enkele decennia mee in de Belgische muziekwereld. Sinds meerdere jaren is hij de zanger/gitarist/songschrijver van The Shovels. Hoog tijd om hem aan onze Ten Luminous Questions te onderwerpen, en daar is nog een reden voor: binnenkort verschijnt de gloednieuwe cd van The Shovels: The Key.

The Shovels
(c) The Shovels

Wat betekent muziek voor je en kan je een leven inbeelden zonder muziek?
Muziek is de essentie van mijn bestaan, al zie ik mezelf niet als een muzikant in hart en nieren, ik zie mezelf eerder als een buitenstaander die enorm geïnteresseerd raakte in muziek en zich erin verdiept heeft. Trouwens veel mensen die niet op de hoogte zijn van “echte” muziek zijn volgens mij diep ongelukkig.

Wat is de eerste plaat die je kocht, en weet je nog hoe dat kwam?
Mijn eerste plaat die ik zelf bewust kocht en die echt de start was van mijn collectie was de rooie dubbele verzamelaar van The Beatles, gekocht in de Giga Swing Circa 1981. Ik had geld gekregen voor een plaat nadat ik van mijn vader een nieuwe fantastische Silver stereo-installatie had gekregen, ik begon The Beatles langzaam te leren kennen nadat een nonkel van mij platen had geleend aan mijn oudere broer.

Welke artiest of band heeft jou op het podium meest geïmponeerd?
Twee beste live concerten ooit Status Quo op Suikerrock ergens 2007 of 2008 ik weet niet meer precies wanneer en Paul McCartney in het Sportpaleis zo’n tien jaar geleden schat ik, oftewel was dat ook 2006 ?

Wie heb je ooit als kind voor de spiegel staan imiteren?
Toen ik acht jaar was zong ik op de speelplaats in de school nummers van The Cats met tientallen kinderen in een cirkel rond mij. Waarschijnlijk waren die gewoon met mij aan het lachen maar het waren mijn eerste “optredens”, uiteraard lang voordat ik een instrument leerde spelen.

Welke platenhoes vind jij de meest iconische?
Ik vind de nieuwe platenhoes van mijn eigen band The Shovels heel sjiek eigenlijk. Ze is getekend door Kim Duchateau die ook synthesizer speelt op het album. Het album heet The Key en het is een tekening van een reusachtige sleutel die op straat ligt met allemaal nieuwsgierige mensen errond.

Met welk nummer kunnen we je doen wenen?
Er is een tijd geweest dat ik elke keer bij het nummer Let It Be van The Beatles in tranen uitbarstte, dat is nu wel voorbij maar bij sommige nummers kan ik mijn emoties soms moeilijk bedwingen.

Wat is volgens jou de meest ondergewaardeerde plaat, en welke de meest overgewaardeerde?
Alle platen van The Monkees zijn veel te ver ondergewaardeerd. Ook het album Battle Of The Bands van The Turtles verdient veel meer aandacht. Vanaf de jaren tachtig wemelt het van de overgewaardeerde platen, er is heel veel muziek vanaf die tijd die ik zeer intens haat maar ik ga geen namen noemen om niemand tegen de schenen te schoppen.

Wat is jouw mooiste muzikale moment in je leven?
Misschien wel de ontdekking van Nele (Nele Janssen van Peuk) haar talent in een cafeetje in Opglabbeek waar een orgeltje stond en waar voor het eerst Nele’s stem werd geopenbaard aan mij. Zij blijft zowat het grootste muzikale talent dat ik in mijn leven heb ontmoet.

(c) Björn Comhaire

Als je moet optreden, wat doe je de vijf minuten daarvoor?
Gitaren stemmen.

Noem eens het meest gênante moment uit je artiestenleven!
Ruzie op het podium met mede muzikanten in de periode 2006-2007.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More