Home Belgisch SOUND TRACK: UMM

SOUND TRACK: UMM

by Didier Becu

Experimenteel afgekruide pop. Zo wordt UMM voorgesteld op de Sound Track-pagina en met deze ingrediënten hebben ze Portland kunnen overtuigen. Op 27 september in De Casino, maar eerst maar een interview met Lise Daelemans van de band!

Waar komt de naam vandaan en stel jullie maar eens voor!
De naam “UMM” was er ineens, maar ik weet eigenlijk niet meer hoe ik op het idee kwam. Het sprak ons alleszins aan dat het geen woord was en wat vaag. Kort en krachtig klinkt “oem” als een kick drum, lang uitgesponnen als een meditatief iets. Samen met Jonas, Hanne, Roos en Brent vormen we een popband. Ieder van ons is voltijds in de muziek bezig en Brent, Jonas en ik hebben elkaar in de opleiding muziekproductie leren kennen. Roos en Brent doen trouwens met andere projecten ook mee aan Sound Track! Roos speelt samen met bassiste Trui Amerlinck haar eigen nummers. Ze zingt ook bij Mòs Ensemble. Brent met Sun Gods èn zijn Nederlandstalig project Brent Beukelaer.

Hoe moeten we jullie muzikale geschiedenis tot nu voorstellen?
We zijn een viertal jaar geleden begonnen met de allereerste repetities. In maart dit jaar brachten we onze eerste ep The Good Side uit. We traden geregeld op afgelopen jaren. Te weinig, naar onze zin wel, maar de shows die we konden doen waren steeds heel toffe shows zoals Boomtown, de finale van De Zes, Gent Jazz of een support in OLT Rivierenhof om een paar te noemen.

Wanneer besefte je dat muziek spelen je passie is?
Vanaf mijn acht jaar heb ik klarinet leren spelen. Ik ben super dankbaar dat mijn ouders me hebben aangemoedigd om dat te doen en af te maken. Maar ik ben pas muziek beginnen schrijven op mijn 18de. Mijn papa was begonnen met klassieke gitaar. Ik leerde fingerpicking van hem en ging er verder mee prutsen. Ik was echt verbaasd… Zo lang klarinet spelen en dan pas op je 18de ontdekken dat je zelf liedjes kan bedenken.

Wat maakt de Belgische muziekscene uniek denk je, of is die helemaal niet uniek?
Ik heb een jaar in Nederland gestudeerd en zij beschouwen de Belgische muziek vaak als eigenzinnig. Ik denk dat de experimenteerdrang heel kenmerkend is voor de Belgische scene. Projecten zoals Beraadgeslagen, Shht, Tristan, WWWater, en nog veel veel meer… die vallen niet in één vak te plaatsen.

Wie zijn voor jullie inspiratiebronnen en hoe zou je je muziek zelf omschrijven?
We spelen popmuziek. De inspiratiebronnen zijn bij ons vijf redelijk uitéénlopend. Ik schrijf de songs voor UMM die we samen inkleden. Mijn inspiratie komt vanuit een klank die ik interessant vind en waaraan ik verder brei; synthesizergeluidjes of de pitjes in een paprika als shaker gebruiken… Qua muziek: producers/songwriters zoals Natasha Kahn (Bat For Lashes), Shara Nova (My Brightest Diamond), Jessy Lanza,… maar het kan echt van alles zijn. Mijn lief laat me de laatste tijd veel soundtracks van series horen. Hij is fan van Cristobal Tapia de Veer (Utopia, Black Museum).

Met welke band of artiest word je vergeleken, hoewel je dat absoluut niet wilt?
Hmm, ik kan niet echt iets noemen. Soms is de link wel vaag. Ik denk dat de vergelijking met Warpaint er bijvoorbeeld gekomen is door het feit dat we met drie vrouwelijke muzikanten in de band zitten en ook samen zingen, maar verder houdt het op. Zij zijn veel meer gitaargebaseerd en punk. Wel leuke ontdekking hoor. Ik luister er nu veel naar!

Voor welke band zou je wel eens graag het voorprogramma willen spelen en waarom?
Van veel bands… Als ik er één moet kiezen dan Black Sea Dahu omdat ze één van de coolste en meest sympathieke bands van Zwitserland zijn. Een vriend is drummer bij hen. We zouden de hele tour wel willen meedoen!

Wat maakt jullie anders dan andere bands denk je?
De composities van de nummers: de vele lagen, de samenzang, het jazzy akkoordje hier en daar. Het is wat onvoorspelbaar, wat we goed vinden. 

Wat wordt de volgende (grote) stap voor de band?
Ik kijk ernaar uit om ons even af te zonderen en een tijdje aan een groter geheel te werken: een full album misschien? Langs de andere kant wil ik ook nog tijd nemen om te experimenteren. We zien het komende jaar wel. Ik heb nog een heleboel demo’s liggen die afgewerkt kunnen worden.

Welk album kunnen jullie ‘on repeat’ beluisteren?
Met z’n vijven tesamen? This Is The Kit, het album Moonshine Freeze. Iets van Black Sea Dahu kan ook zeker…

En wat is je favoriete plaat aller tijden en waarom?
Geen idee. Ik ben altijd megafan van één plaat of één song gedurende een periode, dan staat die op repeat. De maand erop is het iets anders. Nu is het The Weight van Weval.

Wat is het mooiste en het minst mooie aan muziek?
Filosofische vraag… Het kan je mood ongelooflijk beïnvloeden of versterken, in feestmodus brengen, troosten, doen lachen,… Als dat collectief gebeurt is dat zo schoon. Het minst mooie is dat muziek een business is zoals al de anderen en goede artiesten het soms opgeven omdat het knokken is om gehoord te worden.

Met wie zou je het niet erg vinden om 8 uur mee in een lift te zitten en waarom?
Haha, 8 uur is wel echt lang. Maar oké… Ik zag een Tedtalk van Evelyn Glennie. Als er een marimba in de lift past, wil ik graag wat marimbalessen van haar. Evelyn Glennie is een dove percussioniste. Dat bestaat niet denk je, maar ze is echt geweldig.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More