Home Belgisch SOUND TRACK – WILL KING JR.

SOUND TRACK – WILL KING JR.

by Bart Verlent

Will King Jr. is het veelzijge alter ego van rapper/kunstenaar Linus Haertjens, ook gekend als mc Mad Rook. Na een korte ervaring in Kaapstaad hunkert hij weer naar de Belgische podia met een album dat bijna af is. Op 4 oktober speelt hij op de Sound Track preselecties in het Anderlechtse Volta.

Hoe moeten we jouw muzikale geschiedenis tot nu voorstellen?
Toen ik 8 was stapte ik voor de eerste keer de muziekacademie binnen om er ‘comédie musicale’ (musical) lessen te volgen. We kregen wellicht geen notenleer of zangtechniek, we moesten gewoon wat Disney- of cabaretnummertjes van buiten leren en dan mochten we de clown uithangen en ons de keel ruig zingen voor een half lege feestzaal… op zich is er niet veel veranderd. Als tiener was ik hier jammer genoeg allemaal te stoer voor, ik was toen wel al een gedreven muziekfan! De behoefte om zelf te schrijven kwam later pas, toen een vriend is voorstelde om na school op een paar van zijn dubstep-nummers te ‘proberen’ rappen… en dat ging wel goed. Ik ben toen beginnen MC’en op drum ’n bass en dubstepfeestjes, en zo ontstond mijn eerste rapproject ‘Mad Rook’. Maar dat is ondertussen al een paar jaar geleden en ik heb wel ruim de tijd gehad om het vervolg uit te zoeken. Met ‘Will King Jr’ wil ik het beste van al die werelden delen en herbeleven, de dwaasheid van het komische theater, de eerlijkheid van de rapper en de lauwe tranen van de crooner.

Wanneer volgde het besef dat muziek spelen jouw passie is?
Ik weet voor mezelf al niet echt hoe of waarom ik dit zou moeten beantwoorden, ik weet wel dat muziek luisteren en vooral schrijven en spelen mij heel wat therapie bespaard… dààr ben ik eigenlijk ook het meest mee gediend.

Wat maakt volgens jou de Belgische muziekscene uniek, of is die helemaal niet uniek?
Ik geloof dat de Belgische muziekscene in zijn diversiteit aan klanken en genres, gepaard met een fijn gevoelig (al dan niet verwend) publiek, net heel competitief is voor lokale artiesten, wat maakt dat er toch heel wat innovatie komt uit zo’n klein landje. Ik vind persoonlijk ook dat we best wel fier mogen zijn op al het tekstschrijverstalent dat bij ons ontstaan is, ik denk dan aan artiesten als Arno, Brel, of zelfs Angèle. Het lijkt wat een cliché, maar volgens mij is het ook wel onze plattelandse humor dat onze muziek onderscheid van de rest.

Wie zijn voor jouw inspiratiebronnen en hoe zou jouw muziek het best omschreven moeten worden?
“Noem het maar Waan-Hop want Hip zal ik toch nooit ni’ zijn…”
Ik luister de laatste tijd veel naar artiesten als J. Cole, Anderson Paak, Tash Sultana… Wat die artiesten volgens mij allemaal gemeen hebben is dat ze eerst en vooral virtuoze muzikanten zijn, iets waar ik altijd al extreem jaloers op ben geweest aangezien ik zelf geen twee akkoorden op een gitaar kan spelen. Dit bepaalt wel doorgaans mijn zoektocht naar originele klanken. M.a.w. al componeer ik (nog) niet mijn eigen beats ben ik wel erg kieskeurig in de opbouw van mijn nummers. Ik hoef ook niet per