Home Belgisch SOUND TRACK : SUURA

SOUND TRACK : SUURA

by Björn Comhaire

Suura is een Gents kwartet rond Nicolas Van Belle. Ze beschrijven hun muziek als dromerige, vloeiende, atmosferische landschappen met lyrische melodieën en met veel aandacht voor subtiele details. Je kan ze live aan het werk zien tijdens de voorrondes van Sound Track op 21 september om 16u in het Coyendanspark, Gent.

Waar komt de naam van de band vandaan en stel jullie maar eens voor!
De naam Suura is uitgevonden toen Nicolas op Erasmus was in Denemarken. Hij vond het een visueel mooie combinatie als je het uitschrijft en koos daarom deze naam met het idee het project te starten eens hij terug zou zijn.

Hoe moeten we jullie muzikale geschiedenis tot nu voorstellen?
We bestaan twee jaar. De oorsprong van de composities vinden hun basis opnieuw in de periode dat Nicolas nog in Denemarken studeerde. Sindsdien zijn de muziek en composities verder blijven groeien en ondertussen is het contrast tussen het begin en nu heel groot. Daarnaast hebben we ook enkele coachings van Bert Cools, Joachim Badenhorst en Frederik Leroux gehad die de klank van de band een positieve duw in de rug hebben gegeven. Ook hebben we het voorrecht gehad om op enkele ontzettend fijne locaties te mogen spelen en hebben we begin juli 2019 de muziek voor ons debuutalbum opgenomen in Room13 in Gent.

https://www.youtube.com/watch?v=_iZvArt5ktM

Wanneer beseften jullie dat muziek spelen jullie passie is?
Wij veronderstellen dat muziek spelen onze passie is geworden vanaf het moment dat we een zeker ideaal of droom zijn beginnen najagen en hierin zijn blijven geloven.

Wat maakt de Belgische muziekscene uniek denk je, of is die helemaal niet uniek?
De Belgische muziekscene lijkt ons uniek in die zin dat deze heel breed is en er veel passe partout is. Er is veel beweging in de Belgische scène doordat er veel verscheidene internationale artiesten van over de wereld hier komen spelen. Daarnaast is het ook heel interessant doordat er veel verschillende culturen in België zijn die zelf hun eigen culturele achtergrond meenemen en deze integreren in hun muziek of combineren met andere genres. Doordat de bands meer en meer gemengd met diverse invloeden, beïnvloed dat de bandleden waardoor die zelf op hun manier iets van de andere persoon zal integreren in diens muziek.

Wie zijn jullie inspiratiebronnen en hoe zouden jullie je muziek zelf omschrijven?
Verscheidene zaken kunnen leiden tot inspiratie. Omgeving, natuur, schilderkunst, literatuur, muziek, … Het is interessant om inspiratie uit alles te kunnen halen en hiermee een voeling te creëren. Onze muziek zouden we het best omschrijven als muziek die de grenzen aftast tussen jazz, folklore, improvisatie, kamermuziek, stilte en atmosfeer.

Met welke band of artiest worden jullie vergeleken, hoewel jullie dat absoluut niet willen?
Tot zover hebben wij nog geen vergelijking te horen gekregen die ons niet aanstond.

https://www.youtube.com/watch?v=XskbwrFTAfY

Voor welke band zouden jullie eens graag het voorprogramma willen spelen en waarom?
Het Christian Wallumrod Ensemble of Dans Les Arbres. Omdat deze bands veel inspiratie hebben gegeven voor onze eigen muziek. Daarnaast is het ontzettend indrukwekkend hoe ze hun muziek live brengen en elkaar aanvoelen op het podium.

Wat maakt jullie anders dan andere bands denk je?
Elke band is anders volgens ons doordat je te maken hebt met verscheidene individuen. Hierdoor krijg je telkens andere muziek.

Wat wordt de volgende (grote) stap voor de band?
Momenteel zijn we druk aan het werk met het productieproces van ons eerste studioalbum.

Welk album kunnen jullie ‘on repeat’ beluisteren?
Dat zijn er wel een paar: Skuli Sverrisson & Oskar Gudjonsson (The Box Tree), Carate Urio Orchestra (Ljubljana), Mette Henriette (Mette Henriette), Jo David Meyer Lysne & Mats Eilertsen (Meander), Jimi Hendrix -(Axis: Bold As Love) en meer…

Wat is jullie favoriete plaat aller tijden en waarom?
Nick Drake – Pink Moon, de muziek spreekt voor zich.

Wat is het mooiste en het minst mooie aan muziek?
Het mooiste de vrijheid, overgave, verbondenheid onderling die je kan voelen tijdens het spelen. Het minst mooie valt in het niets wanneer je voelt wat muziek intrinsiek te bieden heeft.

Met wie zouden jullie het niet erg vinden om 8 uur in een lift te zitten en waarom?
Met een onbekende persoon die alle wijsheid in zich heeft en dit met ons wil delen.

VI.BE / FACEBOOK

Meer info over Sound Track vind je hier.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More